Het aantal elektrische auto’s neemt steeds meer toe. Meer merken komen met (meerdere) modellen die volledig elektrisch zijn. De prijs van elektrische auto’s ligt gemiddeld hoger dan auto’s met een conventionele aandrijving. Een (elektrische) auto importeren ligt dan voor de hand. Importeren kan namelijk voordeliger zijn. We geven enkele tips om een auto te importeren.
Oriënteer je eerst online
De verkoop van elektrische auto’s neemt ieder jaar weer toe. Dit betekent ook dat de tweedehandsmarkt van deze auto’s ook groeit. Voordat je bijvoorbeeld Duitsland of België gaat rondrijden voor een mooie auto, kun je beter eerst online kijken. Wees dan ook heel kritisch. Als een gevoel je zegt dat er iets niet klopt aan de auto, vergeet deze dan. Over het algemeen moet je een aardig stukje rijden voor een auto uit het buitenland. Als je dan onverrichterzake weer naar huis moet is dan niet fijn. Ook voor een garantiegeval even terug moeten, is dan kostbaar.
Kies meerdere opties
Als je online de auto vindt die jou het meest aanstaat, zoek dan naar meer auto’s. Het mooiste is het als je zorgt dat je drie tot vier auto’s in één regio zoekt. Als een auto tijdens het bezoek afvalt, dan heb je nog een alternatief in de omgeving. Het is niet erg rendabel om weer uren te moeten rijden voor een andere auto. Of dat je weer een dag moet opofferen om een andere auto ergens anders te gaan bekijken.
Zakendoen in buitenland
Als je een auto gaat bekijken, hou er dan rekening mee dat je deze gaat kopen. Dat klinkt logisch maar zorg dat je dus voorbereid op weg gaat. Je moet dus zowel de betaling als de overschrijving kunnen doen in het buitenland. Daarnaast staat het te kopen voertuig niet op kenteken, dus moet je een autoambulance of oprijauto meenemen. Vervolgens is het verstandig om kritisch te zijn. Ga af op je eigen mening en niet die van de garagehouder. Door de vrijwel zekere taalbarrière, weet je niet goed of iets wel of niet goed is.
Ken de regels m.b.t. importeren
Als je de auto aanschaft in het buitenland, dan zijn de importregels belangrijk. Zorg dat je voorbereid bent. In het onderstaande overzicht zie je wat er van toepassing is:
- Bij import moet je een kentekenonderzoek aanvragen bij het RDW;
- Een apk moet worden uitgevoerd;
- Je moet belastingaangifte doen om de evt. resterende BPM te betalen, dit moet direct betaalt worden;
- Je moet een kentekenplaat laten maken, dit kan pas een week na de belastingaangifte;
- Er moet een verzekering worden afgesloten, anders mag je er niet mee rijden.
Daarnaast moet je uiteraard motorrijtuigenbelasting gaan betalen. Maar de belastingdienst meldt zich zelf wel.
Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Nu er steeds vaker laadstations worden toegevoegd aan benzinestations, is het eenvoudiger om onderweg bij te laden. Ga je importeren weet wat de regels zijn en schakel indien nodig een bedrijf in die de auto voor je importeert.