De regio Utrecht is koploper op het gebied van slimme laadpalen. Gisteren werden bijvoorbeeld 32 slimme, bidirectionele laadpalen onthuld bij het Utrecht Science park. Een paar kilometer verderop, in Zeist, wordt bij het nieuwe hoofdkantoor van Triodos Bank het grootste bidirectionele laadplein ter wereld gebouwd. Daarnaast is men in Utrecht ook bezig met de ontwikkeling van een bidirectioneel stadsnetwerk dat uit maar liefst van 145 slimme laadpalen gaat bestaan.
Smart Solar Charging
Maar ook op het gebied van zonne-energie is Utrecht al heel ver. Er zijn in de regio Utrecht onder de naam Smart Solar Charging diverse proeftuinen op het gebied van zonne-energie en e-mobiliteit. De nieuwe bidirectionele laadpalen bij het Utrecht Science Park betekenen voor Utrecht de start van een volgende fase in de ontwikkeling van het duurzame energiesysteem Smart Solar Charging. Om aan te geven om hoeveel zonne-energie het gaat: de bidirectionele laadpalen worden gecombineerd met 8.000 zonnepanelen.
Living Lab
In de proeftuin in het Utrecht Science Park gaan de betrokken ondernemers en onderzoekers van de HU en de UU het integrale systeem nog verder optimaliseren. Dit zogenaamde living lab maakt deel uit van zes Smart Solar Charging proeftuinen in de regio Utrecht. Hierbij neemt de nieuwe proeftuin een unieke positie in omdat daar werk, wonen, educatie en zorg worden gecombineerd.
Energie in balans
De kracht van bidirectionele laadtechniek, ook wel Vehicle to Grid genoemd, is het feit dat hiermee piekbelastingen in het elektriciteitsnet kunnen worden opgevangen. Tijdens die momenten kunnen elektrische auto’s – mits hun berijder daar mee akkoord gaat – via de bidirectionele laadpalen een deel van hun capaciteit aan het net teruggeven. Dat gaat uiteraard tegen betaling zodat zij er ook nog eens een zakcentje aan over kunnen houden.
Utrecht is al heel ver op het gebied van bidirectioneel laden en zonne-energie. Het is dan ook hard op weg is om de eerste regio ter wereld te worden die met behulp van de bidirectionele laadtechniek haar benodigde energie kan balanceren. Volgens Utrecht Science Park is het de eerste campus ter wereld die bidirectioneel laden volgens de nieuwe ISO 15118-standaard mogelijk maakt.
Foto: © Robin Berg