De snelle toename van het aantal elektrische auto’s en plug-in hybride voertuigen stelt gemeentes voor nieuwe uitdagingen. Zo moet er bijvoorbeeld voldoende ruimte zijn om de auto’s te kunnen opladen. Tegelijkertijd moeten problemen in bijvoorbeeld woonwijken die overbelast raken worden voorkomen. De gemeente Ermelo is daarom snel van plan meer laadpunten aan te leggen.
Palen aanvragen
De gemeente heeft al flink wat locaties op het oog. Op dit moment kan in de stad op vijf openbare plekken worden opgeladen. Het gaat dan om Station, Raadhuisplein, Struikakkers, Nelson Mandelahof en Groot Horloo. Omdat het aantal elektrische en hybride voertuigen meer dan vertienvoudigd is in de laatse vier jaar is dit snel niet meer toereikend. De gemeente wil in 2030 energieneutraal zijn en heeft dus snel meer palen nodig. Deze zijn daarom door bewoners aan te vragen.
In de buurt
Nieuwe oplaadpalen kunnen door inwoners en bedrijven worden aangevraagd bij de gemeente. De gemeente bepaalt vervolgens waar de paal geplaatst kan worden. Tussen de plek van aanvraag en de uiteindelijke plek waar de paal komt mag niet meer dan tweehonderd meter zitten. De palen worden dan naast een parkeerplek geplaatst. Zo kan de gemeente voorkomen dat er op allerlei plekken palen uit de grond komen zonder dat het er vat op heeft.
Oplaadplaats
De gemeente wil dat er in de toekomst ook anders naar de standplaatsen voor laadpalen wordt gekeken. Dit zullen niet langer parkeerplekken zijn, maar oplaadplekken worden. Een bezitter van een elektrisch voertuig mag er zijn auto opladen, maar moet hem verplaatsen zodra de accu van de auto vol is. Zo is het mogelijk zo dat er in de toekomst extra tarief gerekend zal worden als de auto niet binnen een uur na het vullen van de accu wordt weggehaald. Zo kan worden voorkomen dat men bijvoorbeeld onder een parkeertarief voor openbare parkeerplaatsen porbeert uit te komen.