Wat hebben elektrische auto’s en de koers van de cryptomunt bitcoin met elkaar te maken? Voorheen weinig, totdat de producent van elektrische auto’s Tesla onlangs voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins kocht. Die investering was zo groot dat het bedrijf er eigenhandig voor zorgde dat de koers van deze cryptocurrency naar ongekende hoogte steeg.
Ruim acht procent van kasreserves
De investering van 1,5 miljard dollar is ook voor Tesla geen klein bier. Dit bedrag bedraagt ruim 8 procent van de kasreserves die Tesla aan het einde van 2020 had. Daarmee bindt Tesla ongekend vertrouwen aan de cryptocurrency. Het bedrijf zegt in zijn melding aan de Securities Exchange Commission (SEC) de bitcoin net zo’n alternatieve investering te vinden als goudstaven of fondsen die in goud beleggen. Volgens Tesla biedt deze virtuele munt flexibiliteit in het variëren en maximaliseren van de opbrengst van hun kasreserve.
Betaalmiddel voor Model X
Als betaalmiddel is de functionaliteit van bitcoin nog enigszins beperkt, maar ook dat deert Tesla niet. Het bedrijf heeft namelijk zelfs het voornemen om bitcoin te accepteren als betaalmiddel voor hun Model X. Dat is eigenlijk geen verrassing, want topman Elon Musk verkondigde in 2019 al de dood van het papieren geld. Hij ziet in cryptocurrency de toekomst. Dat heeft zich er ook in vertaald dat veel andere beleggers in bitcoin hebben zitten wachten tot Musk een aanzienlijk deel van de activa van een van zijn bedrijven in bitcoin zou omzetten, omdat dat het moment is waarop op zij geld konden verdienen door een snelle waardestijging.
Invloed van Musk
Dat Musk een belangrijke invloed kan hebben op de waarde van cryptovaluta, bleek ook vorige week. Musk twitterde over de dogecoin, een bitcoin-kloon, en die koers schoot spontaan met 50 procent omhoog. Ook op bitcoin zelf is zijn invloed nu ongekend. Nadat bekendgemaakt werd dat Tesla zo’n grote investering maakte in bitcoin, steeg de koers naar ruim 44.000 dollar. Dat legde Tesla zelf natuurlijk ook geen windeieren: in korte tijd was haar investering al zo’n 200 miljoen dollar meer waard. Marktkenners denken dat er nu meer grote investeerders gaan volgen die activa of vermogen gaan omzetten in cryptovaluta.
Koers verachtvoudigd in minder dan een jaar
Interessant is dat het vorig jaar eigenlijk helemaal niet zo goed ging met de bitcoin. Na de eerste sterke koersstijgingen van een aantal jaar geleden, leek de sjeu eraf te zijn. In maart 2020 stond de koers van de bitcoin op 5.000 dollar. Sinds media december is er echter een nieuwe, onstuimige opmars begonnen. In korte tijd steeg de koers dus naar de eerdergenoemde 44.000 dollar, ruim acht keer meer dan de koers van maart vorige jaar. Wanneer Tesla de aankoop gedaan heeft, is niet exact bekend gemaakt, maar op basis van de prijzen van de bitcoin in januari, zou Tesla ongeveer 40.000 bitcoins moeten bezitten van de ruim 18,6 miljoen die er in omloop zijn. Het maximale aantal bitcoins dat er in de toekomst in omloop zal zijn is 21 miljoen.