Wil jij een steentje bijdragen aan een beter milieu? Dan heb je vast al wel eens overwogen om over te stappen naar een elektrische auto. Net als veel anderen heb je al wel wat verstand van brandstofauto’s, maar weet je eigenlijk helemaal niks over elektrische auto’s. Het internet staat vol met informatie, maar misschien weet je niet precies waar je moet beginnen met je zoektocht. Om het je iets gemakkelijker te maken hebben we aantal zaken voor je op een rij gezet. Dit zijn zaken die specifiek te maken hebben met elektrische auto’s, zodat jij gerichter op onderzoek uit kunt naar een elektrische auto.
Actieradius
Met je brandstofauto kun je op ieder moment op heel veel plekken stoppen bij een tankstation om jouw auto vol te gooien met diesel, gas of benzine. Met een elektrische auto werkt dat net eventjes anders. In tegenstelling tot bij brandstofauto’s, waar verbruik een grote rol speelt, krijg je bij elektrische auto’s te maken met een actieradius. De actieradius is de afstand die je af kunt leggen met een volle batterij. Hoe groter de actieradius, hoe meer kilometer je kunt overbruggen zonder opnieuw op te laden, maar over het algemeen ook hoe duurder je auto zal zijn. Het is daarom belangrijk dat je van te voren goed in kaart brengt hoeveel kilometer je ongeveer van plan bent om dagelijks te rijden. In tegenstelling tot een brandstofauto, kun je een elektrische auto namelijk niet “snel” even volgooien met brandstof. Gelukkig zijn er wel steeds meer snellaadstations, waardoor je in minder dan een half uur de nodige kilometers bij kunt laden. Het is wel belangrijk om te beseffen dat niet iedere auto kan snelladen.
Opladen
Zoals hierboven aangegeven is de actieradius een belangrijke eigenschap van elektrische auto’s. Omdat je je auto waarschijnlijk ’s nachts in de buurt van je huis wilt opladen, is het verstandig om de mogelijkheden hiertoe in kaart te brengen. Heb je een eigen oprit? Dan is dat waarschijnlijk geen probleem. Je kunt namelijk zelf een laadpaal laten installeren. Echter, heb je geen eigen oprit en is er geen mogelijkheid om een laadpaal te laten installeren? Dan ben je afhankelijk van het openbare laadnetwerk. Het is daarom verstandig om na te gaan waar de laadmogelijkheden in jouw buurt zich bevinden.
Prijs
Elektrische auto’s, zeker met een grotere actieradius, zijn relatief nieuw. Tegelijkertijd zijn er nog niet zo veel modellen op de markt, waardoor de prijs over het algemeen hoger ligt dan die van vergelijkbare brandstofauto’s. Breng jouw financiële positie duidelijk in kaart, zodat je precies weet tussen welke auto’s je kunt kiezen. Je kunt het jezelf makkelijker maken door je zoekgebied af te kaderen, want je kijkt dan niet naar auto’s die buiten je budget vallen.
Bijtelling
Koop (of lease) je een elektrische auto zakelijk en ben je van plan om de auto privé te rijden? Dan speelt de prijs een belangrijke rol bij de bepaling van de bijtelling. Meer informatie over bijtelling op elektrische auto’s lees je op de site van de Nederlandse overheid.
Koop je nieuw of tweedehands
Je kunt flink op de aanschafprijs van je auto besparen als je kiest voor een tweedehands elektrische auto. Echter, omdat er nog niet veel aanbod is, liggen de prijzen relatief hoog. Tegelijkertijd is men vooralsnog enigszins sceptisch over tweedehands elektrische auto’s, omdat nog niet precies duidelijk is hoelang batterijen, het belangrijkste onderdeel van de elektrische auto, meegaan. Naar verwachting kan een batterij van een elektrische auto die ongeveer 200.000 kilometer heeft gereden voor 90% worden opgeladen en gebruikt.
Wil je graag een tweedehands elektrische auto kopen? Laat je dan goed adviseren door de verkoper!