De meeste mensen die hun elektrische auto van de hand willen doen, kiezen voor de makkelijkste oplossing: ze ruilen hun oude auto in op een nieuwe en verkrijgen op die manier een korting op de nieuwe auto. Wil je liever het onderste uit de kan halen? Dan loont het meestal om de auto zelf te verkopen. Hoe je dat doet? Wij zetten de stappen voor je op een rij.
1. Voorbereidingen treffen
Wie zijn auto te koop wil zetten, zal een aantal voorbereidingen moeten treffen. We hebben het dan niet alleen over het schoonmaken van de auto, maar ook over het doen van marktonderzoek (wat is de normale verkoopprijs van een vergelijkbare auto), het maken van foto’s en het (laten) inspecteren van de staat van jouw auto. Zeker de staat van het accupakket is belangrijk als het gaat om een elektrische auto.
2. De auto te koop zetten
Heb jij mooie foto’s van je auto gemaakt en een prijs in gedachte? Dan is het tijd om je auto te koop te zetten. Er zijn diverse online platformen waar je terecht kunt. De allerbekendste is ongetwijfeld Marktplaats.nl, waar je een kleine fee betaalt om jouw auto te adverteren, maar er zijn ook gratis alternatieven. Stel een goede prijs in. In theorie zijn er twee technieken: het hanteren van een iets hogere vraagprijs, zodat je tijdens het onderhandelen nog een klein beetje van de prijs af kunt halen of het hanteren van een vaste prijs. Er is geen beste tactiek, maar als je ervoor kiest om een vaste prijs te hanteren, raden we je aan om dat al in de advertentie te vermelden. Zowel de potentiële koper als jij, de verkoper, komen op die manier niet voor verrassingen te staan.
3. Bezichtigingen
Je ontkomt er niet aan: als je zelf je auto wilt verkopen, zal je ook zelf de bezichtigingen moeten doen. Omdat je niet precies weet wie er straks voor de deur staat, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Maak de auto goed schoon, zodat men daar niet over kan vallen. Daarnaast benoemden we in stap 1. al dat het verstandig om je auto vooraf goed te (laten) inspecteren, zeker als je zelf niet veel verstand van zaken hebt. Je weet dan precies hoe jouw auto eraan toe is en hoeft je niet te laten beïnvloeden door de koper. Doorgewinterde handelaren maken er een sport van om ter plekke zoveel mogelijk op de prijs af te dingen, immers: hun winst is afhankelijk van hun inkoopprijs.
4. Onderhandelen
Heb je een iemand gevonden die jouw auto wil kopen? Dan zal er zeer waarschijnlijk worden onderhandeld over de prijs. Hanteerde je een iets hogere vraagprijs? Dan kun je een beetje water bij de wijn doen. Heb je gekozen voor de vaste prijs? Probeer dan vooral niet van je prijs af te stappen.
5. Betalen en afhandelen
Ben je een bedrag overeengekomen? Dan is het tijd om de zaken concreet te maken. Ook als particulier is het niet onverstandig om een aantal zaken op papier te zetten, zeker als het om een fors bedrag gaat. Voor beide partijen kan het verstandig zijn om een onafhankelijke aankoopkeuring uit te laten voeren, zodat een ieder op de hoogte is van de staat van de auto. Zorg er bovendien voor dat jij, als verkoper, het geld ontvangt vóórdat je de auto overschrijft. Controleer nadrukkelijk of je het geld ontvangen hebt en vertrouw niet op de goedheid van de mens. Is de auto overschreven, maar heb je geen geld ontvangen? Dan wordt het lastig om aan te tonen dat je nog geld van de koper tegoed hebt. Natuurlijk heeft lang niet iedere koper kwaad in de zin, maar better safe than sorry.
6. Overschrijven
Het overschrijven van de auto is tegenwoordig een eenvoudig proces. Verkoop jij jouw auto aan een door de RDW erkende handelaar? Dan kan de handelaar de auto op locatie overschrijven. Hij heeft daarvoor een aantal gegevens van de auto nodig, dus zorg dat je je complete autopapieren en kilometerstand bij de hand hebt. Verkoop je je auto aan een particulier? Dan werkt het proces net even anders. Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om de auto online over te schrijven, maar in andere gevallen dien je een kentekenloket, RDW-balie of RDW-keuringsstation te bezoeken. Neem je complete set autopapieren en je identiteitsbewijs mee, zodat een medewerker de auto kan overschrijven.
7. Vrijwaringsbewijs
Als de auto is overgeschreven ontvangt de verkoper een vrijwaringsbewijs van de koper of de medewerker van het kentekenloket, RDW-balie of RDW-keuringsstation. Met dit vrijwaringsbewijs kun je aantonen dat je niet langer de eigenaar bent van het voertuig en dus niet meer verantwoordelijk bent voor bijvoorbeeld de autoverzekering en de wegenbelasting.
8. Autoverzekering opzeggen
De laatste stap is het opzeggen van je autoverzekering. Dit gebeurt niet (altijd) automatisch. Veel verzekeraars vragen om een vrijwaringsbewijs en bevestigen daarna de beëindiging. Teveel betaalde premie betalen ze terug.
N.b. De wegenbelasting hoef je niet meer zelf op te zeggen. Nadat de auto is overschreven, wordt de wegenbelasting automatisch stopgezet. Teveel betaalde wegenbelasting wordt automatisch teruggestort.