Wie het afgelopen jaar elektrisch ging rijden om flink te besparen om brandstofkosten komt de laatste maanden bedrogen uit. Het zal niet onopgemerkt zijn gebleven: het afgelopen jaar zijn de energietarieven flink gestegen, waardoor het opladen van je elektrische auto flink duurder is geworden. Waarom zijn de prijzen van energie zo hard gestegen en waarom zijn de prijzen nog steeds hoog, terwijl je overal leest dat de inkoopprijzen van energie dalen? In dit artikel leggen we uit hoe dat komt.
Vraag en aanbod
Energieleveranciers kopen energie op de beurs. De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Is er veel vraag en weinig aanbod? Dan zijn de energieprijzen hoog. Is er meer aanbod dan vraag? Dan zijn de prijzen laag.
Waarom stegen de energieprijzen zo hard?
De winter van 2020 en 2021 was strenger dan verwacht. Gasreserves werden pas laat aangevuld, omdat de lente lang op zich liet wachten. Omdat de gasreserves daarna versneld werden aangevuld, was er relatief veel vraag, waardoor de prijzen stegen. Daarop volgde de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, die ook een grote rol speelt in de stijging van energieprijzen.
Vaste en variabele energiecontracten
Wie een vast energiecontract had, merkte thuis in eerste instantie weinig van de schommelingen van de energietarieven. Zij betaalden namelijk het bedrag dat ze eerder hadden afgesproken. Inmiddels zijn de meeste vaste energiecontracten afgelopen, waardoor men gedwongen noodgedwongen is overgestapt op een variabel energiecontract, helaas tegen veel hogere prijzen.
Waarom blijven de energieprijzen hoog, terwijl de inkooprijzen dalen?
Wie het nieuws een beetje volgt, zal hebben gehoord of gelezen dat de energieprijzen de afgelopen tijd weer zijn gedaald. Waarschijnlijk zie je dat nog niet terug in jouw energietarieven of bij de laadpaal. Dat komt omdat energieleveranciers energie vóóruit inkopen. De energie die je nu gebruikt, werd een aantal maanden geleden – toen de prijzen nog veel hoger waren – al ingekocht.
Een dynamisch energiecontract
Door de huidige situatie kiezen steeds meer mensen voor een dynamische contract. Als je kiest voor zo’n contract betaal je de daadwerkelijke inkoopprijs van energie van het moment. De energieprijzen variëren namelijk per uur. Is de inkoopprijs op de markt laag? Dan betaal jij als afnemer ook een lage prijs. Echter, het verhaal heeft natuurlijk wel twee kanten. Als de inkoopprijs hoog is, betaal jij ook een hoge prijs.
Een dynamisch energiecontract heeft voor- en nadelen. Wil je daar meer over weten? Hier vind je meer informatie.
Besparen met inzicht
Kies je voor een dynamisch energiecontract? Dan loont het om het juiste moment te kiezen om energie te verbruiken. Logischerwijs kun je je elektrische auto het beste laden als de uurprijs laag is.