Volgens onderzoek aan een Zweedse universiteit is het nog maar een kwestie van tijd voordat EV’s volledig worden gebruikt om energie op te slaan. Het gaat dan niet alleen om de batterij, maar eigenlijk om de gehele auto. Dat heeft te maken met de manier van ontwerpen en materiaalgebruik.
Vezel
Het zal volgens het onderzoek niet lang meer duren voordat EV’s in het geheel uit koolstofvezel kunnen worden opgetrokken. Dan kan dus ook de gele auto worden gebruikt om er energie in op te slaan. Het is volgens onderzoek bewezen dat dit kan werken als opslagcapaciteit. Dit zou dan ook direct een einde aan heel veel problemen op het gebied van energieopslag kunnen gaan maken. Wel zijn dan andere innovaties ook nodig.
Batterijsoort
Het is ook belangrijk EV’s in de toekomst een ander soort batterij krijgen. Het gaat dan niet meer om de batterijpakketten, maar om een meer gestructureerde vorm. Door dit te verbinden met een specifiek vorm van de vezel, ééntje met een lage dichtheid, zou er volgens het Zweedse onderzoek van alles mogelijk zijn. Daar komt als extra voordeel bij dat auto’s ook nog eens veel lichter zouden worden en er veel meer ruimte overblijft. Daardoor kunnen de voertuigen ook anders ontworpen worden wanneer dit beter zou zijn voor de ideeën over autorijden in de toekomst. Dit zijn allemaal voordelen.
Beginfase
Wel is het belangrijk om te stellen dat het onderzoek pas één van de eerste studies naar dit deel van het onderwerp is. Dat kan dus betekenen dat er nog heel veel zaken onduidelijk zijn en het niet zomaar betekent dat alles snel georganiseerd kan worden. Er zal eerst nog flink wat onderzoek nodig zijn om alles geheel duidelijk te krijgen. Desondanks klinken er wel enige optimistische geluiden. Dit zou op termijn een flinke doorbraak in de wereld van de EV’s kunnen worden.