Steeds meer ondernemers stappen over op een elektrische bestelbus. Ze zijn namelijk ideaal voor stadsritten. Bovendien stellen steeds meer gemeentes steeds strengere eisen aan voertuigen die milieuzones in mogen, waardoor een elektrische bestelbus soms zelfs de enige toegestane optie is. Maar waar moet je op letten bij het dagelijks gebruik? In dit artikel bespreken we belangrijke aandachtspunten, zoals actieradius, laadmogelijkheden en de juiste beveiliging van je bus en lading.
Plan je ritten slim
Het grootste verschil tussen een elektrische bestelbus en een benzine- of dieselbestelbus is de actieradius. Elektrische bussen hebben een beperkte accucapaciteit, waardoor goed plannen essentieel is. Neem daarom onderstaande zaken in acht:
- Ken je actieradius: Weet hoever je kunt rijden op een volle accu en houd rekening met variabelen die de actieradius beïnvloeden, zoals belading en buitentemperatuur.
- Slim laden: Maak gebruik van snelladers op strategische plekken en laad de bus als je stilstaat, bijvoorbeeld tijdens werkzaamheden, pauzes en ’s nachts.
- Zuinig rijden: Rustig optrekken en regeneratief remmen helpen om energie te besparen en de actieradius te vergroten.
Waarom extra beveiliging bij een elektrische bestelbus?
Elektrische bestelbussen zijn nieuw en moderne waardoor ze aantrekkelijk ogen voor dieven. De standaard deursloten bieden vaak onvoldoende bescherming. Met extra busbeveiliging verklein je de kans op inbraak. Er zijn verschillende mogelijkheden:
- Permanente deursloten: zichtbaar aan de buitenkant en werkt preventief tegen inbraak.
- Automatische vergrendeling: sloten die vanzelf in de vergrendeling springen bij het sluiten van de deur.
- Interne beugels: aan de binnenkant gemonteerd en moeilijker open te breken.
Goede sloten zijn vaak SCM-goedgekeurd, wat ook weer voordelen kan opleveren bij de verzekering.
Ladders veilig vervoeren met ladderklemmen
Veel vakmensen vervoeren ladders op het dak van hun bus. Een losse ladder is niet alleen diefstalgevoelig, maar kan ook gevaarlijk zijn in het verkeer. Met de juiste ladderklemmen zet je een ladder stevig en veilig vast op een dakdrager of imperiaal. Dit heeft meerdere voordelen:
- Diefstalbeveiliging: De meeste ladderklemmen zijn afsluitbaar met een sleutel.
- Tijdsbesparing: Geen gedoe met spanbanden of touwen.
- Meer veiligheid: Voorkom dat je ladder verschuift of valt bij plotseling remmen.
- Professionele uitstraling: Geen losse onderdelen of slordige bevestiging meer.
Ben je op zoek naar de juiste ladderklem? Er zijn verschillende soorten ladderklemmen verkrijgbaar, geschikt voor één of meerdere ladders.
Efficiënt omgaan met een elektrische bestelbus
Een goed georganiseerde en beveiligde laadruimte helpt je om efficiënter te werken. Zo voorkom je tijdverlies en je zorgt er bovendien voor dat je binnen je (meestal beperkte) actieradius zoveel mogelijk klanten kunt bedienen. Voordelen van een geordende bus:
- Geen tijdverlies door het zoeken naar juiste materialen.
- Minder kans op diefstal van gereedschap en waardevolle spullen.
- Geen extra ritten door beschadigde of vergeten lading.
- Geen onnodige laadmomenten.
Praktische voorbeelden uit de praktijk
In de praktijk zijn er allerlei vakmannen die gebruikmaken van een elektrische bestelbus, zoals:
- Installateurs: Met extra deursloten kan een installateur zijn bus met een gerust hart parkeren, wetende dat zijn gereedschap veilig is.
- Zonnepaneelmonteurs: Met behulp van een ladderklem ligt de ladder altijd stevig op het dak en kan deze snel worden gebruikt.
- Dakdekkers: Met een goed georganiseerde bus voorkom je schade aan je materialen en straal je bovendien professionaliteit uit aan je klanten.