De Hyundai Nexo is terug van weggeweest. Op de Seoul Mobility Show 2025 presenteerde Hyundai de tweede generatie van deze waterstof-SUV. De auto heeft een grotere actieradius, meer vermogen en zit vol moderne technologie. Maar je vraagt je al snel af: waarom investeert Hyundai nog altijd in waterstof? En belangrijker: kun je in Nederland eigenlijk wel iets met zo’n auto?
Waarom kiest Hyundai nog steeds voor waterstof?
Terwijl de meeste autofabrikanten zich volledig richten op accu-elektrisch rijden, kiest Hyundai al jaren voor een bredere strategie. Het Koreaanse merk biedt batterij-elektrische modellen (zoals de IONIQ 5 en 6), hybrides én waterstofauto’s aan. Onder het HTWO-label bundelt Hyundai zijn waterstoftechnologie, met de Nexo als boegbeeld.
De Nexo is geen volumemodel en zal dat ook niet worden. Maar het is wél een volwaardige SUV met moderne aandrijftechniek, veel comfort en nul uitstoot. Daarmee is het een bewuste keuze voor wie iets anders zoekt dan de standaard EV.
Wat maakt deze Hyundai Nexo anders dan de vorige?
De nieuwe generatie Nexo heeft een volledig vernieuwde aandrijflijn. De elektromotor levert 150 kW, het accupakket is zwaarder (80 kW piekvermogen) en de brandstofcelstack komt tot 110 kW. Samen is dat goed voor 190 kW systeemvermogen. De sprint naar 100 km/u duurt nog maar 7,8 seconden – vlot genoeg voor dagelijks gebruik.
De actieradius is volgens Hyundai meer dan 700 kilometer en de drie waterstoftanks (6,69 kg in totaal) zijn in vijf minuten gevuld. Ook het comfortniveau is omhooggegaan: dubbele 12,3-inch displays, Apple CarPlay, Android Auto, stemassistent met generatieve AI en een digitale sleutel zijn allemaal standaard. Uniek in dit segment is de V2L-functie, waarmee je apparaten zoals een koelbox of laptop kunt voeden via de auto. De Nexo kan bovendien 1.000 kilo trekken – best bijzonder voor een brandstofauto.
Hoe ver kom je met de Nexo – en waar tank je dan?
Hier wringt de schoen. Nederland telt iets meer dan twintig waterstoftankstations, en daarvan is er vrijwel altijd wel één buiten gebruik. In sommige regio’s is helemaal geen tankstation te vinden. En bij vrieskou kan tanken lastiger worden: er kan ijsvorming optreden rond het mondstuk, wat het tankproces vertraagt of zelfs verhindert.
Wie afhankelijk is van openbare infrastructuur loopt dus al snel tegen grenzen aan. Hyundai richt zich dan ook niet op gezinnen of leaserijders zonder vast tankpunt, maar op partijen met eigen voorzieningen. Denk aan gemeenten, projectmatige inzet of bedrijven met vaste routes én voldoende tankmogelijkheden dichtbij of op de route.
Voor wie is de Hyundai Nexo dan wél interessant?
De Nexo is geen auto voor iedereen. Hij vraagt om planning, begrip van de techniek en liefst een eigen waterstoftankpunt. Maar in de juiste omstandigheden is het een bijzonder interessante optie: actieradius als een diesel, emissies als een EV, én tanken in vijf minuten.
Voor fleetowners die duurzaamheid combineren met logistieke efficiëntie, of voor overheidsinstellingen die een zichtbaar statement willen maken, is de Nexo een logisch alternatief. En ja, je valt op – want veel van dit soort auto’s rijden er niet.
Een volwassen auto in een onvolwassen ecosysteem
De Hyundai Nexo 2025 is technisch gezien een volwassen waterstofauto. De prestaties, het comfort en de technologie zijn dik in orde. Maar hij rijdt in een infrastructuur die – hier althans – nog lang niet op niveau is. Waterstof werkt prima, maar vraagt veel van zijn gebruiker – niet alleen kennis, maar ook infrastructuur.
Wie daarover beschikt, krijgt met de Hyundai Nexo een stille, comfortabele en emissievrije SUV die net even anders is. Jammer genoeg blijft het voorlopig wel ‘rijden voor gevorderden’.