Als het aan Tesla ligt, dan krijgt de stad Utrecht één van de grootste oplaadpunten van de Benelux. In de buurt van de jaarbeurs moet het straks mogelijk worden om vijftig auto’s tegelijkertijd van een volle accu te voorzien. Het project moet na de zomer worden gerealiseerd door de betrokken partijen.
Druk op het net
In de omgeving van de Jaarbeurs zijn al veel laadpunten te vinden. Hier kunnen nu ook al tegelijkertijd elektrische auto’s worden opgeladen. Nu er echter steeds meer van dergelijke voertuigen bijkomen is op sommige momenten de druk op het elektriciteitsnet wel erg groot. Dit kan problemen opleveren, niet alleen voor het opladen, maar ook voor andere gebruikers van stroom zoals de omliggende huishoudens en de Jaarbeurs zelf.
Duurzame oplossing
Om de druk van het elektrisciteitsnet te halen zal de stroom in de mega-accu afkomstig zijn uit zonne-energie. Alle energie die de zonnepanelen opvangen wordt in de accu opgeslagen. Daardoor kunnen voertuigen op elk gewenst moment worden opgeladen. of de zon nu schijnt of niet is daarbij geen enkele voorwaarde. De accu van Tesla wordt daardoor dus een soort buffer die kan voorkomen dat de vraag naar stroom vanaf het net wel erg grote pieken kan vertonen. De kans dat problemen zoals storing ontstaan worden daardoor drastisch kleiner.
Meerdere partijen
Het plan gaat niet alleen van Tesla uit. Ook de gemeente Utrecht werkt bijvoorbeeld mee. De gemeente stort een miljoen euro in het project. De stad is de laatste tijd veel bezig met duurzame vervoersprojecten. Zo wil het ook experimenteren met opladen door reststroom van de tram te gebruiken. Naast Tesla en de gemeente werken ook de ontwikkelaar van laadpalen LomboXnet en de netbeheerder Stedin mee. Ook voor hen kan het project immers vele voordelen bieden op de langere termijn. In het najaar kan er voor het eerst gebruikgemaakt worden