Het zal je maar gebeuren, dat jouw afstudeerproject uitmondt in de langste reis die er ooit met een elektrische auto is gemaakt. Deze eer is weggelegd voor Wiebe Wakker, die gisteren met zijn elektrische auto in Sydney aankwam. Zijn reis ging door maar liefst 33 landen en had een lengte van 95.000 kilometer. De Nederlandse avonturier werd bij zijn aankomst begeleid door zo’n 50 elektrische auto’s en enkele helikopters. Een parade die de Nederlander een adrenalinestoot bezorgde maar eigenlijk slechts een symbolische waarde had, vertelde hij aan het AD. Hoewel hij de reis alleen heeft volbracht, voelde hij zich gesteund door de duizenden mensen die hem onderweg energie en slaapplekken aanboden. Het doel van de reis van Wiebe Wakker was om mensen te laten zien welke mogelijkheden elektrische mobiliteit wel niet heeft. Wiebe vertelde ook dat hij ervan overtuigd is dat elektrische auto’s een manier zijn om het klimaatprobleem te tackelen.
95.000 kilometer en een actieradius van 200 kilometer
De reis van Wiebe begon zo’n drie jaar geleden, op 15 maart 2016. Hij vertrok vanuit Houten en reed eerst naar West- en Oost-Europa. Daarna kwam hij via Midden-Oosten en Zuidoost-Azië uiteindelijk in Azië terecht. Daarbij nam hij lang niet altijd de kortste weg. Zo reed hij in Europa eerst door Noorwegen -hét land van de elektrische mobiliteit- naar de Noordkaap. Wiebe versloeg met zijn ‘Blue Bandit’, zoals hij zijn auto noemde, het bestaande record waarin 22.000 kilometer met een elektrische auto werd afgelegd. Helaas komt hij met zijn record niet in het Guinness World Record. Dat komt omdat zijn auto te ingrijpend was omgebouwd. Ook heeft een paar weken achter elkaar stilgestaan, vertelde Wiebe.
Voor 300 euro naar Australië
De Blue Bandit, een omgebouwde Volkswagen Golf Variant, had voor de totale rit 17 megawatt uur elektriciteit nodig. De benodigde elektriciteit zou Wiebe eigenlijk 2355 euro moeten kosten. Dankzij de steun heeft Wiebe het uiteindelijk met slechts 300 euro kunnen redden. Hij werd gesteund door honderden mensen die hem niet alleen stroom maar ook een slaapplek aanboden. Dat waren niet alleen mensen die hij tijdens zijn reis ontmoette maar ook mensen die hem via de fundraisingoptie op zijn website energie hebben aangeboden. Een originele VW Golf zou voor deze rit overigens 6785 liter benzine nodig hebben gehad.
Uitdagingen
Uiteraard kom je tijdens zo’n rit voor de nodige uitdagingen te staan. Deze waren in dit geval grotendeels van logistieke en technische aard. Wiebe zegt tijdens zijn drie jaar lange reis niet al te veel mentale problemen ondervonden. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met zijn mindset. Hij wist dat je bij zo’n reis de nodige beproevingen zult moeten overwinnen.
Steun van locals
Hij voelde zich enorm gesteund door de mensen die hem onderweg hebben geholpen: ,,Locals stonden vaak ongevraagd klaar om me te helpen als ik hulp nodig had. In India hielpen locals met het repareren van de auto. Soms kreeg ik zelfs geld toegestopt wanneer ik voor een grote reparatie stond. Ik ben heel dankbaar voor alle hulp, het heeft me gevormd als persoon.”