Evum Motors is een spin-off van de Technische Universiteit van München. Het bedrijf is opgezet om de volledig elektrische bedrijfswagen aCar commercieel op de markt te zetten. Evum kwam vorige week met interessant nieuws: de productielocatie in de Beierse plaats Bayerbach wordt momenteel voorbereid voor serieproductie. Ook wordt er in München momenteel een werkplaats met showroom ingericht.
Verder zal Evum op de IAA, die ook dit jaar in september plaats zal vinden, een verder ontwikkelde versie van het voertuig presenteren. Deze komt grotendeels overeen met de eerder gepresenteerde en uitgebreid geteste ACar. “Het publiek zal kennis kunnen maken met een elektrisch voertuig van de N1-klasse met een laadvermogen tot 1 ton en een ontwerp dat klaar is voor serieproductie”, aldus oprichter en directeur Sascha Koberstaedt, die uitkijkt naar deze gebeurtenis. Evum Motors heeft de aCar oorspronkelijk ontworpen voor gebruik in Afrika. Het bedrijf heeft een grote hoeveelheid aan mogelijke toepassingen voor de aCar ontwikkeld: van hulpje voor de biologische landbouwer tot de boswachter, tot sterke alleskunner op steile wijngaarden en compact vrachtwagentje voor de stadsreiniging.
Investeringsronde
Na de IAA plant Evum een nieuwe ronde van investeerders om in het voorjaar van 2020 met de productie te kunnen starten en om in de nabije toekomst verdere productie- en internationaliseringsplannen te kunnen uitvoeren. Er wordt door Evum nog steeds gesproken over een productiedoelstelling van 1.000 voertuigen in het eerste jaar.
Ernorme ontwikkeling meegemaakt
Ondertussen heeft de startup naar eigen zeggen een enorme structurele en personele ontwikkeling doorgemaakt: sinds de verhuizing naar het hoofdkantoor in München Schwabing-Freimann een jaar geleden is het personeelsbestand gegroeid tot meer dan 40 medewerkers. Het is nog maar vier jaar geleden dat het eerste prototype van het model werd gemaakt – met als doel de bouw van een elektrische auto voor Afrika die is afgestemd op de behoeften van de bevolking, de plattelandsstructuur versterkt en de economie stimuleert. Na tests in Ghana presenteerden de initiatiefnemers een eerste herziene versie van de aCar op de IAA 2017.
Wereldwijd inzetbaar
Al voor de oprichtingsdatum van Evum Motors richtten de deelnemers aan dit project zich niet langer op één markt, maar op vele doelmarkten. Ze wilden de aCar namelijk wereldwijd in gebruik nemen, van Afrika tot Brazilië en Indonesië, maar ook zoals hierboven beschreven in Duitsland, werd destijds gezegd. Ook qua prijsstelling wordt er rekening gehouden me de afnemers in ontwikkelingslanden. In Europa zou de aCar 22.000 euro moeten kosten, in ontwikkelingslanden slechts ongeveer 10.000 euro.