Rijden op stroom is heerlijk stil, schoon en veilig. Maar wat betekent dit voor de verzekering en wat is de meest passende dekking voor je elektrische of (plug-in) hybride auto? Een passende autoverzekering afsluiten kan je heel wat geld en kopzorgen besparen. We helpen je op weg met een paar tips.
Kies de juiste dekking
Een elektrische auto is in aanschaf duurder dan een vergelijkbare auto die op gas, benzine of diesel rijdt en hoewel ze relatief weinig onderhoud nodig hebben, kan schade na een ongeval flink in de papieren lopen. Omdat de markt nog niet zo groot is, zijn (tweedehands) onderdelen vaak nog erg duur en omdat je te maken hebt met een hoge dagwaarde, is het verstandig om je mooie auto goed te verzekeren. Kies daarom niet voor de verplichte wa-dekking, maar voor een allrisk-verzekering. Op die manier ben zo goed mogelijk verzekerd bij schade aan je eigen auto, ook als je zelf schuldig bent.
Allrisk-verzekering
Met een allrisk-verzekering ben je verzekerd tegen de meeste soorten schade. Niet alleen schade aan anderen (letselschade) en andermans spullen wordt gedekt, maar je bent ook financieel beschermd tegen schade door bijvoorbeeld brand en diefstal en ruitbreuk. Daarnaast dekt de uitgebreide verzekering schade aan jouzelf en je eigen auto. Ook als dit je eigen schuld is, bijvoorbeeld na een aanrijding of als je inparkeert en tegen een paaltje rijdt.
Bij sommige verzekeraars is, onder bepaalde voorwaarden, ook een nieuwwaarde- of aanschafwaardegarantie mogelijk. Dat is fijn als je elektrische auto jonger is dan 5 jaar.
Verdiep je in de opties
Vergelijk en overweeg altijd meerdere verzekeraars. Bij de meeste verzekeraars kun je terecht om een elektrische auto te laten verzekeren, maar lees wel de voorwaarden goed door, want ze kunnen net iets van elkaar verschillend.
Tesla
Als je een Tesla hebt, kan het kiezen van een verzekeraar iets lastiger zijn. Een Tesla beschikt namelijk over een ingebouwd volgsysteem. Met dit beveiligingssysteem kan je auto makkelijk worden opgespoord bij diefstal. Echter, sommige verzekeraars vinden dit systeem niet veilig genoeg en weigeren een Tesla te verzekeren. Informeer daarom altijd eerst naar de mogelijkheden. Een WA-verzekering is trouwens meestal wel mogelijk, maar als je je Tesla aanvullend wil verzekeren, met een allrisk- of WA+-dekking, dan kun je het beste eerst even bellen.
Verzeker je waardevolle accessoires apart
Huur je een accu of batterij of heb je thuis een oplaadpaal staan? Vergeet ze dan niet apart te verzekeren als je daar behoefte aan hebt. Dergelijke accessoires vallen namelijk niet (altijd) onder je autoverzekering, maar zijn wel broodnodig en vaak erg prijzig. Soms kun je een oplaadpaal, in of om je woning, verzekeren met een woonverzekering.