De meeste mensen weten inmiddels wel dat er voordelen zijn verbonden aan elektrisch rijden. Zo is rijden in een elektrische auto duurzamer dan rijden in een conventionele brandstofauto. Juist om die reden wordt elektrisch rijden door de overheid fiscaal gestimuleerd. Heb je een mooie elektrische auto op het oog? Wij hebben de fiscale voordelen van een elektrische auto voor je op een rijtje gezet.
Subsidies
Wie een volledig elektrische auto koopt, kom mogelijkerwijs in aanmerking voor subsidies. De bekendste subsidie is de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). De overheid heeft voor 2023 weer 91,4 miljoen euro beschikbaar gesteld om de aanschaf van nieuwe en gebruikte elektrische auto’s te stimuleren.
Er zijn soms ook regionale subsidies beschikbaar voor de aanschaf van een elektrische auto. Elke gemeente of provincie bepaalt zelf of en hoe zij hierin tegemoet willen komen. Zoek daarom van te voren goed uit of je in jouw gemeente in aanmerking komt voor subsidie.
Subsidie bij leasen of financieren
Sommige mensen kiezen voor lease of financiering. Ook dan kun je gebruik maken van deze regeling. Er zijn verschillende partijen waar je terecht kunt voor lease en banken waar je terecht kunt om een auto te financieren, zoals ABN Amro. Overweeg je lease of financiering? Laat je dan door een (onafhankelijke) specialist adviseren over de voor- en nadelen ervanBelasting
Niet alleen subsidies worden ingezet om de aanschaf van een elektrische auto te bevorderen, ook belasting wordt positief ingezet voor elektrische rijders. Je hoeft, in ieder geval tot en met 2024 – bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto geen BPM (aanschafbelasting) te betalen. Daarnaast geldt er een vrijstelling van motorrijtuigenbelasting, ook tot en met 2024. Én betaal je als zakelijke rijder die ook privé rijdt nu nog wat minder bijtelling.
Houd de website van de overheid goed in de gaten, want de spelregels veranderen ieder jaar.
Voordelen zakelijke rijders
Voor ondernemers en zakelijke rijders gelden er andere subsidieregelingen. Bijvoorbeeld de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). De overheid heeft per jaar een miljoenenbudget om ondernemers en non-profitorganisaties te ondersteunen. Daarnaast kun je bij sommige provincies of gemeentes ook terecht voor lokale subsidies.
Naast subsidievoordeel, kun je als zakelijk rijder gebruik maken van belastingvoordeel. De Milieu-investeringsaftrek (MIA) levert een fiscaal voordeel op voor investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Daar valt een elektrische auto of een laadpaal onder. De investeringsaftrek kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Met de Willekeurige afschrijving milieu-investering (Vamil), kun je 75% van de investeringskosten afschrijven.
Als zakelijk elektrische rijder heb je, naast subsidie- en belastingvoordelen, mogelijkerwijs ook imagovoordeel voor je bedrijf. Met een elektrische auto laat je zien dat je als bedrijf geeft om de wereld. Daarnaast ben je met een elektrische auto klaar voor de toekomst.