Dat autorijden geld kost, dat weten we natuurlijk allemaal wel. Als we de kosten die met autorijden gepaard gaan op een rij zetten, dan beginnen we meestal met de kosten van wegenbelasting, verzekering en elektriciteit. Toch zijn er meer kosten waar we niet altijd even goed over nadenken als we besluiten om een auto aan te schaffen. Daarom zetten we de kosten die komen komen kijken bij het rijden van een elektrische auto op een rij.
Welke kosten komen er kijken bij elektrisch rijden?
In dit artikel lichten we een aantal kostenposten toe:
- Motorrijtuigenbelasting
- Autoverzekering
- Pechhulp
- Periodiek onderhoud
- Variabel onderhoud
- Elektriciteit
- Afschrijving
Motorrijtuigenbelasting
Auto-eigenaren in Nederland betalen belasting om met hun auto op de openbare weg te mogen rijden. Die belasting betalen we maandelijks en noemen we motorrijtuigenbelasting.
Elektrische-auto-eigenaren hoeven tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting te betalen. De overheid wil zo volledig elektrisch rijden stimuleren. Toch is het verstandig om voor de toekomst rekening te houden met deze kostenpost.
Autoverzekering
Als je als Nederlandse auto-eigenaarde openbare weg op wil, moet je verplicht je auto verzekeren. Er zijn drie soorten autoverzekeringen die aan de wettelijke eisen voldoen:
- WA-verzekering: de minimale verzekering die verplicht is. Deze verzekering dekt de schade die je met je auto aan anderen toebrengt. Schade aan je eigen auto wordt niet vergoed met deze verzekering.
- WA + Beperkt Casco: Bovenop de WA-dekking dekt deze verzekering ook schade aan de eigen auto door bepaalde gebeurtenissen, zoals diefstal, brand, ruitschade, storm en aanrijding met dieren. De voorwaarden verschillen per verzekeraar.
- Allrisk: Dit is de meest uitgebreide autoverzekering. Deze verzekering dekt naast de schade aan anderen en schade door bepaalde gebeurtenissen, ook vrijwel alle schade aan je eigen auto, zelfs als het je eigen schuld is.
De kosten voor de autoverzekering betaal je maandelijks. Het is verleidelijk om voor een goedkope verzekering te kiezen, maar besef je dan wel dat je, als er onverhoopt iets fout gaat, misschien niet alle kosten vergoed krijgt. Laat je daarom niet alleen leiden door de prijs en vergelijk ook de voorwaarden van de verschillende aanbieders goed.
Wil je een autoverzekering afsluiten en weet je niet goed welke keuze je moet maken? Laat je dan adviseren door iemand met verstand van zaken.
Pechhulp
Pechhulp is een service die auto-eigenaren helpt als ze met pech langs de weg komen te staan. Pechhulp wordt aangeboden door verzekeringsmaatschappijen en pechhulpdiensten en sommige fabrikanten bieden gratis pechhulp aan als de auto bij hen in onderhoud is.
De kosten voor pechhulp betaal je – net als de kosten van je autoverzekering – maandelijks. Pechhulp is niet verplicht, maar wel handig. Weeg daarom goed af of pechhulp voor jou een geschikte keuze is.
Periodiek onderhoud
Met periodiek onderhoud bedoelen we de periodieke service en inspectie die wordt uitgevoerd om ervoor te zorgen dat een auto goed blijft functioneren en veilig op de weg kan worden gebruikt. We hebben het dus niet over onderhoud na een incident, maar over routinematige controles, reparaties en vervangingen die door de fabrikant geadviseerd worden . Periodiek onderhoud wordt uitgevoerd om de levensduur van de auto te verlengen en onverwachte problemen te voorkomen.
Periodiek onderhoud vind meestal één keer per jaar plaatst. Rijd je erg veel kilometers? Dan kan het zijn dat je de auto vaker moet laten onderhouden.
Variabel onderhoud en reparaties
In tegenstelling tot periodiek onderhoud, vindt variabel onderhoud en reparatie plaats op het moment dat daar behoefte aan is. Bijvoorbeeld als er een onderdeel onverhoopt kapotgaat of na een ongeval.
Veel mensen houden onvoldoende rekening met deze potentiële kostenpost, die in de praktijk tot flinke hoofdpijn kan leiden. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Het is daarom verstandig om een potje te maken voor onverhoopt onderhoud en reparaties. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan.
Elektriciteit
De elektriciteitskosten van een elektrische auto zijn de kosten die je betaalt voor het opladen van de accu van je auto. De kosten zijn vergelijkbaar met de kosten van brandstof voor een benzine- of dieselauto.
Het is lastig om vooraf te berekenen hoe hoog je elektriciteitskosten daadwerkelijk gaan zijn, omdat de kosten van elektriciteit variëren en afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals:
- Elektriciteitsprijs: De belangrijkste factor die de elektriciteitskosten van een elektrische auto beïnvloedt, is de prijs van elektriciteit per kilowattuur (kWh). De prijs van elektriciteit verschilt per land, regio en energieleverancier, en kan variëren op basis van het tijdstip van de dag.
- Locatie en laadsnelheid: De snelheid waarmee je de accu van je elektrische auto oplaadt, kan van invloed zijn op de elektriciteitskosten. Snelladen bij snellaadstations is duurder dan langzaam thuis laden via een gewoon stopcontact. De kosten kunnen ook verschillen afhankelijk van het type laadpaal dat je gebruikt.
- Rijgedrag en gebruik: Hoeveel je rijdt en hoe je jouw elektrische auto gebruikt, heeft ook invloed op de elektriciteitskosten. Een grotere afstand afleggen en frequenter opladen zal resulteren in hogere kosten.
- Efficiëntie van de auto: De efficiëntie van de elektrische auto speelt een rol in de elektriciteitskosten. Sommige elektrische auto’s zijn energiezuiniger en hebben een groter bereik met dezelfde hoeveelheid elektriciteit dan andere modellen.
Afschrijving
De kosten van afschrijving hebben betrekking op de waardevermindering van de auto gedurende de tijd dat je deze in bezit hebt. Een elektrische auto verliest waarde als deze ouder wordt en meer kilometers heeft afgelegd.
De daadwerkelijk afschrijvingskosten weet je past op het moment dat je je auto weer verkoopt, want pas dan weet je hoeveel je ervoor terug krijgt. Toch is het verstandig om van te voren al in te calculeren hoeveel je voor je auto terug gaat krijgen, zodat je ook al weet hoeveel je nog moet bijbetalen als je in de toekomst weer een andere auto aan wilt schaffen.