Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar het brengt ook allerlei andere voordelen met zich mee. Allereerst is elektriciteit, zeker op dit moment, fors goedkoper dan diesel en/of benzine, ten tweede betaal je tot en met 2024 geen wegenbelasting en ten derde geldt tot en met 2025 een lagere bijtelling voor zakelijke rijders.
Overweeg je een elektrische auto? Dan zijn er allerlei zaken waar je rekening mee moet houden. Wij zetten er een aantal voor je op een rij.
De kosten
De aanschafprijs van elektrische auto’s ligt op dit moment nog hoger dan de aanschafprijs van vergelijkbare auto’s met een brandstofmotor. Wil je leasen? Dan vertaalt zich dat in een hoger maandbedrag. Ben je op zoek naar een tweedehands auto? Besef je ook dan dat je waarschijnlijk duurder uit bent. De markt van tweedehands elektrische auto’s is nog erg klein.
Kostenverdeling
De verdeling van (maandelijkse) kosten is anders voor elektrische auto’s. Een elektrische auto is duurder is aanschaf, maar elektriciteit is weer goedkoper dan brandstof en je betaalt tot en met 2024 geen wegenbelasting. Rij je zakelijk en privé? De bijtelling is tot 2026 lager voor elektrische auto’s. Bovendien zijn er subsidie beschikbaar.
Als je een elektrische auto overweegt, is het verstandig om je niet alleen blind te staren op de aanschafprijs. Maak een spreadsheet en zet daarin alle te verwachten kosten op een rij. Alleen op die manier weet je wat voor jou de voordeligste keuze is. Onlangs bleek bijvoorbeeld uit onderzoek van de Europese denktank Transport & Environment, dat een elektrische bestelbus zo’n 25% goedkoper is dan een conventioneel aangedreven versie.
Lukt het jou niet om alle kosten overzichtelijk op een rijtje te zetten? Laat je dan adviseren door een specialist.
Actieradius
Een ander belangrijk punt van aandacht is de actieradius. Bedenk van te voren goed hoeveel kilometer actieradius jij nodig hebt en lees je in in praktijkervaringen van andere rijders.
Wil je regelmatig langere afstanden overbruggen? Houd er dan rekening mee dat je onderweg zal moeten opladen. Gelukkig beschikken steeds meer elektrische auto’s over een snellaadfunctionaliteit, waardoor je binnen een half uur weer op de weg bent.
Laadpaal
Wie zijn elektrische auto thuis op wil laden, heeft een laadpaal nodig. Zo’n laadpaal brengt weer extra kosten met zich mee; niet alleen kosten voor de aanschaf van de laadpaal, maar ook voor eventuele aanpassingen die gedaan moeten worden aan de elektriciteitsvoorziening. Niet iedere groepenkast is geschikt voor een laadpaal en misschien heb je nog geen 3 fase groepenkast?
Wil je hier meer over weten? Doe dan navraag bij een specialist.