Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Nederland en steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. Met de groeiende populariteit van elektrische auto’s, groeit ook de vraag naar openbare laadpalen. Helaas zijn er nog niet overal voldoende openbare laadpalen beschikbaar. Wist je dat je zelf een laadpaal in jouw buurt kunt aanvragen? In dit artikel leggen we uit hoe dat ongeveer werkt.
Waarom een openbare laadpaal aanvragen?
Elektrische rijders zonder eigen oprit en/of eigen laadpaal laden hun auto op bij openbare laadpalen. Echter, omdat er steeds meer elektrische auto’s bijkomen, zijn er niet altijd op ieder moment voldoende openbare laadpalen beschikbaar. Het goede nieuws is dat veel gemeenten openstaan voor nieuwe aanvragen.
Hoe werkt het?
Stap 1: Controleer de beschikbare laadpalen in jouw buurt
Voordat je een aanvraag indient, is het handig om eerst te checken waar er laadpalen in jouw buurt te vinden zijn. Veel gemeenten hebben op hun website een map staan met waar je de bestaande laadpalen kunt vinden. Soms zijn er meer openbare laadpalen in jouw buurt dan dat je verwachtte.
Stap 2: Bekijk de voorwaarden van jouw gemeente
Als er al genoeg openbare laadpalen in de buurt van je huis beschikbaar zijn, kan de gemeente je aanvraag afwijzen. De voorwaarden daarvoor verschillen per gemeente, dus het is verstandig om de regels en voorwaarden in jouw gemeente goed door te lezen. Over het algemeen gelden de volgende voorwaarden:
- Geen eigen oprit: Als je een eigen oprit hebt, wordt er van je verwacht dat je daar zelf een laadpaal installeert.
- Je bezit een elektrische auto of hebt plannen om er een aan te schaffen.
- Openbare locatie: De plek waar je de laadpaal aanvraagt moet openbaar toegankelijk zijn, bijvoorbeeld aan de straatkant.
Stap 3: Een laadpaal aanvragen
Een laadpaal aanvragen kan meestal online via de website van je gemeente. Sommige gemeenten werken samen met bedrijven zoals Opcharge, die de aanvragen voor hen verwerken. Zoek naar ‘laadpaal aanvragen gemeente [jouw stad]’ in Google en je vindt meestal de juiste pagina.
Hier vind je meer informatie over een laadpaal aanvragen bij jouw gemeente.
Stap 4: Wat gebeurt er na je aanvraag?
Na het indienen van je aanvraag, wordt deze beoordeeld door de gemeente of de externe partij waarmee ze samenwerken. Zij kijken of de locatie geschikt is en of er voldoende vraag naar een laadpaal is in de omgeving. Voldoet je aanvraag aan de voorwaarden? Dan wordt de laadpaal, meestal al binnen een paar maanden, geplaatst.
De gemeente dekt doorgaans de kosten van de installatie van de laadpaal. Jij betaalt uiteraard wel voor het opladen.
Een groenere toekomst voor iedereen
Elektrisch rijden is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld, en het netwerk van laadpalen groeit snel. De overheid heeft als doel om tegen 2025 zo’n 500.000 laadpalen en 1 miljoen laadpunten te realiseren. Dit maakt elektrisch rijden toegankelijker voor iedereen. Door een laadpaal in jouw buurt aan te vragen, draag je zelf bij aan deze groene toekomst.