Ben je trotse eigenaar van een elektrische auto? Of ben je aan het overwegen om er een aan te schaffen, nieuw of tweedehands. Dan is het belangrijk om te weten wat een APK voor een elektrische auto inhoudt en welke termijnen daarvoor gelden. Werkt de APK voor een elektrische auto hetzelfde als voor een conventionele brandstofauto’s of zijn er andere controlepunten? In dit artikel beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen.
Wat is de APK?
De APK (Algemene Periodieke Keuring) is een in Nederland verplichte autokeuring. De keuring is in het leven geroepen om de verkeersveiligheid en milieunormen te waarborgen. Tijdens de keuring wordt een auto gecontroleerd op een aantal essentiële punten. Onder andere de remmen, verlichting en banden worden gecontroleerd.
De APK dient te worden uitgevoerd bij een erkend keuringsstation en is verplicht voor alle soorten auto’s, ongeacht het type aandrijving (benzine, diesel, hybride, elektrisch).
Hoe vaak moet een elektrische auto naar de APK?
Net als voor conventionele brandstofauto’s gelden voor elektrische auto’s de onderstaande termijnen:
- Het eerste termijn loopt tot vier jaar na registratie van het voertuig.
- Tussen het vierde en het achtste jaar geldt een termijn van twee jaar.
- Na acht jaar dient de elektrische auto ieder jaar gekeurd te worden.
Verschil tussen de APK van conventionele brandstofauto’s en elektrische auto’s
Omdat tijdens de APK wordt gekeken naar de algemene staat van een auto gelden de meeste controlepunten voor zowel conventionele brandstofauto’s als voor elektrische auto’s. Echter, omdat de aandrijflijn anders is, wordt er wel anders of nadrukkelijker naar bepaalde zaken gekeken. Zo wordt in het geval van een elektrische auto de (onderdelen van de) elektrische aandrijflijn gecontroleerd.
Benieuwd naar de controlepunten? Je vindt ze in het APK handboek van de RDW.
APK en onderhoud zijn niet hetzelfde
Tijdens de APK wordt de auto op een (beperkt) aantal punten gecontroleerd. Maar let op, de APK is niet hetzelfde is als een onderhoudsbeurt. Het is belangrijk om, naast de periodieke keuring, ook het onderhoud van je elektrische auto goed bij te houden.