In 2025 kun je nog steeds profiteren van 75% korting op de wegenbelasting voor je elektrische auto. Vanaf volgend jaar gaat de korting op de wegenbelasting voor elektrische personenauto’s helaas verder omlaag. Lees hier hoe het zit.
Aan al het moois komt een einde
Om de consument aan te moedigen om elektrische te gaan rijden, hoefde je lange tijd helemaal geen motorrijtuigenbelasting, oftewel wegenbelasting, te betalen. Maar door een verkeerde berekening zou het kabinet deze regeling eind 2024 stopzetten. Echter, om het stopzetten toch iets minder drastisch te maken, werd besloten om alsnog tot 2030 korting te geven. In 2025 krijg je nog 75% korting en van 2026 tot en met 2029 nog 25%. Vanaf 2030 krijg je geen korting meer.
Niet alle auto’s komen in aanmerking voor de verlengde regeling
Alleen eigenaars van volledig elektrische personenauto’s genieten van een geleidelijke afbouw van de korting. Plug-in hybride auto’s krijgen alleen dit jaar nog 25% korting.
Lichtere auto = minder wegenbelasting
Het is even slikken als je gewend bent aan een vrijstelling en nu geleidelijk toch meer moet gaan betalen, vooral omdat je wegenbelasting betaalt op basis van het leeggewicht van je auto. Elektrische auto’s wegen namelijk al snel 300 tot 600 kilogram zwaarder door de batterij.
Ben je benieuwd naar wat je straks moet betalen? Dan kun je de wegenbelasting berekenen op basis van gewicht. Mocht je nog een keuze voor het type elektrische auto moeten maken, dan kan het verstandig zijn om voor een lichtere auto te kiezen.
Is overstappen nog wel de moeite waard?
Misschien vraag je je nu af of er überhaupt nog wel voordelen zijn om over te stappen op een elektrische auto, naast dat je daarmee natuurlijk het milieu een plezier doet. Het antwoord is ja. En ook als je al een elektrische auto hebt, hoef je geen spijt te hebben van deze keuze. Want je betaalt geen brandstofkosten meer en stroom is goedkoper dan benzine. Bovendien heeft een elektrische auto minder bewegende onderdelen, waardoor er minder frequent onderhoud nodig is. Let wel, daar staat tegenover dat de aanschafprijs vaak hoger ligt, waardoor ook de autoverzekering meestal duurder is. De premies variëren sterk per verzekeraar, dus het is verstandig om verschillende autoverzekeringen te vergelijken.
Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer, wijst op een interessante regeling die specifiek geldt voor elektrische auto’s: de nieuwwaarderegeling. “Met deze regeling krijg je een bedrag vergoed als je auto wordt gestolen of als je hem total loss rijdt. Dit bedrag is hoog genoeg om dezelfde auto nieuw te kopen. De meeste verzekeraars hebben een nieuwwaarderegeling van één jaar, maar je kunt ook kiezen voor een periode van 3 jaar. Hier betaal je wel extra premie voor.”
Alternatief voor wegenbelasting?
Er wordt nog onderzocht hoe de wegenbelasting zich in de toekomst zal ontwikkelen. Zo wordt er gekeken of een kilometerheffing, of een vorm daarvan, een passend alternatief zou zijn voor wegenbelasting.