Wil je graag een elektrische auto rijden, maar heb je zelf niet voldoende liquide middelen beschikbaar om het aankoopbedrag in een keer op te hoesten? Dan is leasen een van de mogelijkheden die je ongetwijfeld gaat tegenkomen in je zoektocht naar informatie. Een veel toegepaste, zakelijk vorm van lease is financial lease. Wat is financial lease eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen van deze leasevorm? In dit artikel zetten we een aantal zaken voor je op een rij.
Wat is financial lease?
Financial lease is een vorm van zakelijke financiering. Als je voor financial lease kiest, kies je ervoor om (een deel van) de aankoopsom van de elektrische auto te lenen. In de praktijk betekent het dat de leasemaatschappij de aankoop van de elektrische auto financiert en dat jij deze lening in maandelijkse termijnen terugbetaalt. Bovendien betaal je rente over het geleende bedrag. De auto vormt het onderpand van de lening.
Hoe zit het met de BTW?
Als je een elektrische auto financial least en er is BTW van toepassing op de aankoop, dan dien je de BTW vooraf te betalen. Je ontvangt daarvoor een BTW-factuur van de dealer. Deze BTW kun je natuurlijk wel verrekenen met de BTW over je zakelijke inkomsten.
Let op: de financiering is BTW-vrij. Je betaalt dus geen BTW over de maandelijkse termijnen.
Waarom zou je financial leasen?
De aanschaf van een elektrische auto is een grote kostenpost voor jouw bedrijf. Niet iedereen kan of wil in een keer het hele bedrag ophoesten. Op zo’n moment kun je kiezen voor elektrische auto financial lease.
Let op: je bent gedurende de leaseperiode zelf verantwoordelijk voor alle kosten, zoals kosten voor de autoverzekering, wegenbelasting en onderhoud. Dit is enerzijds een nadeel, want je weet niet precies wat je kunt verwachten, maar anderzijds een voordeel als de onderhoudskosten laag uitvallen. Kies je voor operational lease? Dan zijn deze kosten opgenomen in het contract, maar je kunt je voorstellen dat de leasemaatschappij een risico-opslag opneemt in het termijnbedrag dat jij betaalt om er winst op te maken.
Voordelen
Als je kiest voor financial lease ben je tijdens de looptijd van de leaseperiode economisch eigenaar van de auto en daarom mag je de lasten, zoals kosten van onderhoud, autoverzekering en rentelasten, zakelijk aftrekken. Pas na afloop, dus na volledige aflossing van de lening, wordt je de juridisch eigenaar van de auto en krijg je de autopapieren. Gedurende de hele leaseperiode weet je precies welk bedrag je maandelijks moet betalen.
Ten tweede kun je profiteren van onder andere (milieu-)investeringsaftrek. Meer informatie daarover vind je hier.
Tenslotte zet je de auto, omdat je economisch eigenaar bent, op de balans. Je mag de auto dus afschrijven, waardoor je je winst kunt drukken en minder belasting betaalt.
Nadelen
Als financial lease alleen maar voordelen had, dan had natuurlijk iedereen voor deze vorm van lease gekozen. Helaas is dat dus niet het geval. Het voornaamste nadeel van financial lease is dat je rente betaalt over het geleende bedrag. De totale kosten zijn dus uiteindelijk hoger dan als je de auto in een keer af zou betalen. Daarom kom je overal de slogan “Geld lenen kost geld” tegen.
Een tweede nadeel is inflexibiliteit. Omdat je een leaseperiode voor een bepaalde periode aangaat, ben je gedurende die periode verplicht om rente en aflossing te betalen. Gaat het onverwacht slecht met je financiële situatie? Ook dan zal je aan je verplichtingen moeten blijven voldoen. Je kunt de auto ook niet tussentijds verkopen, want je bent geen juridische eigenaar.
Tenslotte is het feit dat je de auto op de balans moet zetten voor sommigen ook een nadeel. Dit leidt namelijk in het eerste jaar tot een hoger bedrijfsresultaat, waardoor je meer belasting zal moeten betalen. Echter, ook als je een nieuwe auto zelf zou aanschaffen, is dat het geval.
Kan ik ook een occasion financial leasen?
Ja dat is mogelijk! Er zijn verschillende aanbieders die financial occassion lease aanbieden. Het grootste voordeel van financial occasion lease is dat de aankoopsom van het tweedehandse voertuig een stuk lager ligt, waardoor de lening lager uitvalt en je dus minder rente betaalt. Echter, besef je wel dat de onderhoudskosten van een occassion hoger kunnen uitvallen dan voor een net nieuwe auto.
Zakelijk of privé leasen
Als je zakelijk leaset profiteer je van fiscale voordelen. Toch is zakelijk leasen niet altijd goedkoper dan private lease. Het is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie of het voordeliger is om de elektrische auto zakelijk of privé te leasen.
Kies je voor zakelijke lease? Dan is het belangrijk om je te beseffen dat je, als je je auto meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt, fiscale bijtelling moet betalen. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de auto die je rijdt. Omdat de bijtelling flink op kan lopen, kan het ook interessant zijn om privé te leasen. Je mag dan namelijk belastingvrij 0,19 eurocent per kilometer declareren aan je bedrijf, terwijl je geen bijtelling betaalt. Echter, de kosten van bijvoorbeeld onderhoud en rente mag je dan niet aftrekken van je bedrijfsresultaat, terwijl dat in het geval van zakelijke lease wel mag.
Tip: zet van te voren jouw verwachtingen op papier en reken uit welke situatie voor jou het meest voordelig is. Kom je er zelf niet uit? Laat een expert je dan adviseren!