Een elektrische auto leasen als MKB’er, zzp’er of startend ondernemer, is dat een slimme zet? Vanuit verschillende oogpunten is het antwoord op deze vraag zeker “ja”. Je draagt niet alleen je steentje bij aan een duurzame, betere wereld, maar als je kiest voor leasen, word je op bepaalde vlakken door de leasemaatschappij ontzorgd. Zij neemt namelijk bepaalde zaken, zoals administratie en het regelen van onderhoud, uit handen. Hoe beter jij weet hoe leasen in elkaar zit, des te beter jij de keuze kunt maken of leasen voor jou geschikt is en waarop je moet letten. Om een goed beeld van elektrisch, zakelijk leasen te krijgen, zetten wij een aantal zaken op een rij.
Vormen van zakelijk leasen
Als ondernemer krijg je te maken met verschillende leasevormen. Operational lease is de meest gekozen vorm binnen de zakelijke branche. De leasemaatschappij is dan verantwoordelijk voor de kosten van de auto, denk aan de kosten van onderhoud en de verzekering. Je levert aan het einde van het leasecontract de auto weer aan.
Een andere populaire vorm van zakelijk leasen is financial lease. Deze vorm werkt zoals huurkoop: je koopt de auto op afbetaling. De auto staat in dat geval op jouw balans. Je bent eigenaar van de auto, waardoor de renteafschrijving fiscaal aftrekbaar is, maar je bent ook verantwoordelijk voor het onderhoud.
Andere vormen van leasen zijn occasion lease, het leasen van een tweedehands (elektrische) auto, en shortlease, het leasen voor een korte periode. Een leasemaatschappij, zoals LeasePlan Direct biedt meerdere vormen van leasen aan. Laat je altijd eerst goed informeren, zodat je de vorm kiest die het beste bij jou past.
Bijtelling en elektrisch leasen
Je wilt van tevoren graag weten waar je precies aan toe bent. Het is daarom belangrijk dat je rekening houdt met de verschillende aspecten van leasen, waaronder de bijtelling. Als je meer dan 500 kilometer privé per jaar rijdt in de auto van de zaak betaal je bijtelling. De bijtelling is gebaseerd op een percentage van de cataloguswaarde van de auto. De uitkomst wordt opgeteld bij je belastbare inkomen. Je betaalt daardoor meer belasting. Omdat je rekening wilt houden met de eventuele kosten van een auto, wil je de meest voordelige keuze maken. Reken daarom de bijtelling uit als je op het punt staat om te leasen. Meer informatie over bijtelling vind je op de website van de belastingdienst.
Voordelen van de elektrische auto
Aan het leasen van een elektrische auto zitten een aantal voordelen ten opzichte van het leasen van een auto met verbrandingsmotor:
- Je krijgt waarschijnlijk minder (vaak) te maken met onderhoud. Een elektrische auto heeft een elektromotor en minder bewegende onderdelen dan een auto met verbrandingsmotor.
- Je gaat duurzaam de weg op. Een volledig elektrische auto staat geen CO2 uit.
- Je rijdt stiller en daardoor comfortabeler. De elektrische auto maakt veel minder geluid.
- Omdat je direct vermogen hebt, kun je sneller optrekken.
- Je bent minder geld kwijt aan brandstof. Diesel, benzine en gas zijn duurder dan elektriciteit.
- Je kunt de auto thuis opladen. Je “tankt” als het waren gewoon voor de deur.