Omdat het aantal elektrische auto’s stijgt, stijgt ook de vraag naar het transporteren van dit soort auto’s. Het transporteren van elektrische auto’s vraagt om een specifieke aanpak die enigszins afwijkt van het transporteren van conventionele brandstofauto’s. Elektrische voertuigen hebben namelijk andere technische eigenschappen. We leggen uit waar je op moet letten.
1. Aandachtspunten voor het laden en vervoeren
Het eerste aandachtspunt is het zwaartepunt en het gewicht van een elektrische auto. In tegenstelling tot benzine- en dieselauto’s, hebben elektrische voertuigen een zwaar batterijpakket aan boord, dat meestal onderin de auto is geplaatst. De auto heeft daarom een ander zwaartepunt, wat weer invloed heeft op de manier waarop het voertuig veilig kan worden geladen en vervoerd. Professionele autotransportbedrijven zijn bekend met de juiste laad- en losmethodes voor elektrische auto’s en zorgen ervoor dat de auto stevig en veilig op de trailer wordt geplaatst.
Een tweede aandachtspunt is de vaak lagere grondvrijheid van elektrische auto’s. Indien daar geen rekening mee wordt gehouden, kan de bodem beschadigen. Het is daarom belangrijk dat een elektrische auto op een juiste manier geladen wordt.
2. Energieniveau van de accu
Het is ook belangrijk om rekening te houden met het energieniveau van de accu van je elektrische auto voordat je deze aan het transportbedrijf overdraagt. Elektrische auto’s worden bij voorkeur niet met een lege accu vervoerd, omdat deze soms verplaatst dienen te worden tijdens het laden en lossen.
JUR Autotransport adviseert om ervoor te zorgen dat de batterij van het voertuig voor minstens 20% is opgeladen voordat deze wordt overgedragen voor transport. Dit zorgt ervoor dat het voertuig probleemloos kan worden verplaatst. Bovendien kan een volledig opgeladen accu veiligheidsrisico’s met zich meebrengen, omdat lithium-ion-accu’s gevoelig zijn voor hoge temperaturen. Een oplaadniveau tussen de 20% en 50% is meestal ideaal voor transport. Mocht het lange-afstand-transport gaan, zoals een internationale rit, bespreek dan met het transportbedrijf of er tijdens de reis een laadstop ingepland dient te worden.
3. Verzekering
Bij het transporteren van voertuigen horen bepaalde risico’s. Dat geldt ook voor het transporteren van elektrische voertuigen. Het is daarom aan te raden om vooraf goed te informeren naar de verzekering van het transportbedrijf. Zorg ervoor dat deze een volledige dekking biedt voor elektrische voertuigen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Een goede tip is om voor vertrek enkele foto’s te maken van je auto. Hiermee kun je de staat van je voertuig voor transport achteraf aantonen, wat nuttig kan zijn als er onverhoopt toch sprake is van schade na transport.
4. Kosten en efficiëntie
Het transporteren van een elektrische auto brengt bepaalde kosten met zich mee, die afhankelijk zijn van diverse factoren, zoals afstand en specifieke wensen rondom het transport. Wil je bijvoorbeeld een laadstop maken onderweg of extra zorg tijdens het laden? Dan kunnen de kosten oplopen. Vraag daarom een offerte aan, zodat je precies weet waar je aan toe bent.
Een slimme manier om te besparen op transportkosten is het kiezen voor groepsvervoer. Hierbij worden meerdere voertuigen in één keer vervoerd, waardoor het voordeliger kan zijn dan individueel transport. Dit is vooral interessant voor bedrijven die meerdere elektrische voertuigen willen laten vervoeren.