Als je een elektrische auto hebt gekocht, komt er – omdat het voor de meeste mensen de eerste keer is dat ze een elektrische auto kopen – net wat meer op je af dan bij de aankoop van een auto met een verbrandingsmotor. Dat begint al als je de auto uitkiest. Naast het merk, het model, de kleur en het interieur is ineens ook de actieradius van belang. Daarnaast moet je ook nadenken over een laadpaal aan huis. Maar hoe zit het met de autoverzekering? Werkt dat ook anders of ongeveer hetzelfde?
Vaker all risk
All risk verzekeren lijkt een logische keuze te zijn, omdat de elektrische auto’s nog vrij nieuw zijn. Door onafhankelijke instanties wordt vaak de richtlijn gehanteerd om voor een all risk verzekering te kiezen als je auto jonger dan 6 jaar is. Is je auto ongeveer 6 jaar oud? Laat je dan goed adviseren. De all risk verzekering is een natuurlijk een stuk duurder, maar als er iets met je auto gebeurt, ben je in de meeste gevallen wel verzekerd.
Laadpaal verzekeren
Aanvullende verzekeringen waren er al in de vorm van een rechtsbijstandverzekering en een inzittendenverzekering. Sommige verzekeraars bieden aan elektrische rijders extra verzekeringen aan. Een zo’n verzekering is een laadpaalverzekering. Soms is dat niet nodig en valt deze onder je inboedel- en/of opstalverzekering. Als je een koophuis hebt, is dat meestal de gunstige keuze, maar voor appartement-eigenaren en huurders is dat soms niet zo. Doe daarom goed onderzoek of laat je adviseren door een deskundige.
Verzekeren voor kilometers die je niet rijdt?
Tijdens de coronacrisis moesten we massaal thuiswerken. Dat beviel het grootste gedeelte van de werkenden en werkgevers zo goed dat thuiswerken voor veel mensen een blijvertje is geworden. Een van de voordelen is dat er minder tijd verloren gaat aan reizen en files. Veel mensen zijn daardoor minder gaan rijden.
Er bestaan autoverzekeringen, zoals deze autoverzekering, waarbij je niet één vast bedrag per maand betaalt, maar een variabel bedrag dat afhankelijk is van het aantal gereden kilometers. Dat werkt zo: er geldt een basispremie die je altijd betaalt. Daarbovenop betaal je een variabele premie. Bij het afsluiten van de verzekering maak je een inschatting van het aantal kilometers dat je per jaar verwacht te rijden. Dit wordt je variabele premie. Als je minder kilometers rijdt dan verwacht, krijg je de premie die je te veel hebt betaald terug. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Als je meer hebt gereden dan vooraf ingeschat, moet je extra premie betalen. Als je regelmatig thuis werkt en daardoor je auto minder vaak gebruikt, is dit type verzekering misschien wel voordeliger voor jou. Het is natuurlijk wel zaak dat je goed onderzoekt doet naar wat voor jouw voordelig is of je laat adviseren. Vergelijk het met je energievoorschot.