Elektrisch rijden is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. De elektrische auto is in gebruik namelijk goedkoper dan een diesel- of benzinewagen. Ter vergelijking: als je 100 kilometer af wilt leggen, geef je ongeveer 2 euro uit aan een elektrische auto, 8,50 euro aan een diesel en 11,50 euro aan een benzine. Bovendien zijn elektrische auto’s over het algemeen betrouwbaarder, waardoor ze minder vaak onderhoud nodig hebben. Met minder onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage, omdat ze niet bestaan in elektrische modellen, zoals een carburateur, koppeling, versnellingsbak etc., heb je minder last van technische problemen. Dat klinkt natuurlijk interessant, maar de aanschafprijs van elektrische auto’s ligt over het algemeen nog steeds hoger dan die van een vergelijkbare conventionele brandstofauto’s. Wil je dit prijsverschil overbruggen? Dan kun je besluiten om (een gedeelte van) de aankoopprijs te financieren.
Is een elektrische auto op de lange termijn voordeliger dan een brandstofauto?
Hierop kunnen we geen eenduidig antwoord geven, want het verschilt per situatie. Om een goede afweging te maken, is het vooral belangrijk om de maandelijkse te verwachte kosten op papier te zetten of uit te werken in Excel. Het prijsverschil van de elektrische auto financieren, brengt namelijk rentekosten met zich mee. Andere uitgavenposten waar je ook rekening mee moet houden, zijn bijvoorbeeld:
- Stroomgebruik vs. brandstofgebruik;
- Abonnementskosten van een laadpas;
- Verzekering;
- Wegenbelasting;
- Onderhoudskosten;
- Restwaarde
Voor een nieuwe elektrische auto ligt de aanschafprijs waarschijnlijk hoger dan die van een brandstofauto. Als je dit verschil in aanschafprijs financiert, moet je meer rente betalen. Hetzelfde geldt voor verzekeringen, omdat het wordt aanbevolen om je auto ‘all risk’ te verzekeren en de aanschafwaarde een rol speelt bij het bepalen van je premie. Aan de andere kant betaal je weer minder voor elektriciteit dan voor brandstof en zijn de onderhoudskosten de eerste jaren lager.
Je kunt eventueel besparen door te kiezen voor een gebruikte elektrische auto. De aankoopprijs is lager en ook de verzekeringspremie zal daardoor ook lager uitvallen. Kies je voor een gebruikt model? Dan moet je wel rekening houden met hogere onderhoudskosten. Na het eerste jaar kan het bijvoorbeeld noodzakelijk zijn om de banden te vervangen of een rem- of schoktemperrevisie uit te voeren.
Om te beslissen of het voordeliger is om een nieuwe brandstofauto, een nieuwe elektrische auto of een tweedehands elektrische auto te kopen, is het belangrijk om alle kostenposten bij elkaar op te tellen en daarna te vergelijken. Ten slotte neem je de restwaarde mee in je berekening, zodat je mee kunt laten wegen hoeveel je in de toekomst ongeveer voor je (elektrische) auto terugkrijgt.
Financieringskosten
Als je wilt weten hoeveel kosten het financieren met zich meebrengt, moet je weten hoeveel rente je gaat betalen. Een autoleningvergelijker, zoals bijvoorbeeld Leningen.nl, onderhandelt en vindt autoleningen tegen het beste tarief. Neem contact op om meer te weten te komen over de tarieven, maandelijkse betalingen, leenduur etc..