Of je nu in een auto met verbrandingsmotor, een plug-in hybride of een volledige elektrische auto rijdt: een overeenkomst is dat de banden slijten door het gebruik ervan en dat ze in de loop der tijd een keer vervangen zullen moeten worden. In principe ben je zelf verantwoordelijk voor de staat waarin de banden van jouw auto verkeren. Wettelijk gezien dienen je banden namelijk een profieldiepte van 1,6 mm te hebben. Je kunt er zelfs een boete voor krijgen als je daar niet aan voldoet. Toch komen de meeste mensen er pas tijdens een periodieke keuring (APK of onderhoud) achter dat hun autobanden aan vervanging toe zijn. Heb jij van jouw garagist de vraag gekregen welke banden en er onder jouw auto gelegd moeten worden, maar weet je die vraag niet te beantwoorden? In dit artikel zetten we een aantal zaken voor je op een rij, zodat je beter weet waar je op moet letten.
Soorten autobanden & veiligheid
Misschien wist je dit nog helemaal niet, maar er bestaan verschillende soorten autobanden met ieder hun eigen eigenschappen. Er zijn trouwens nog meer verschillende soorten banden, maar om het overzichtelijk te houden maken we onderscheid tussen drie groepen, namelijk:
- De zomerband
- De winterband
- De vierseizoenenband (allseason)
De naam van de betreffende banden zegt eigenlijk al genoeg. Een zomerband is vooral geschikt in de warmere maanden van het jaar, een winterband vooral in de koudere maanden van het jaar en de vierseizoenenband is een soort van compromis daartussen. Wil dat zeggen dat een vierseizoenenband altijd de beste oplossing is? Nee dat zeker niet. Zeker in vergelijk met de winterband vertoont de vierseizoenenband tekortkomingen. Vooral bij extreme omstandigheden (sneeuw) zal de grip beduidend minder zijn.
Merken, fabrikanten en kosten
Ongetwijfeld heb je weleens gehoord van de autobandenfabrikanten Michelin (bekend van het witte Michelinmannetje) en Pirelli (bekend van de Formule 1). Echter, er zijn veel meer fabrikanten; fabrikanten die autobanden in allerlei soorten, maten en prijsklassen fabriceren. Wat dacht je van Bridgestone, Goodyear, Continental en Hankook? Zoveel merken, zoveel keuze, maar waar moet je beginnen? Zit er verschil in de kwaliteit en prijs? Dat zeker! Ga jij dit verschil in comfort als bestuurder van een stadsauto, die 10.000 kilometer per jaar rijdt, daadwerkelijk merken? Dat waarschijnlijk niet. Dat ligt natuurlijk anders als jij een echte liefhebber bent, maar onze ervaring leert dat je dan waarschijnlijk niet bij dit artikel terecht was gekomen.
Help, waar moet ik op letten?
Wil je goede autobanden uitkiezen die passen bij jouw auto? Vraag jouw garagist dan om advies. Een garagist ziet heel veel auto’s en is daarom goed instaat om te beoordelen welke banden passen bij jouw type auto. Je kunt hem bovendien vragen om te adviseren over de duurzaamheid van de band, het conform en het bijbehorende brandstofverbruik. Het kan interessant lijken om voor de goedkoopste band te kiezen, maar als ze harder slijten en jij daardoor 10.000 kilometer eerder de band zal moeten vervangen, betaal je uiteindelijk meer geld. Ook het brandstofverbruik speelt een rol als je geen elektrische auto rijdt. Voor elektrische auto’s is de invloed op de actieradius van belang.
En al die getalletjes op de zijkant van de band dan?
Op iedere band staat aan de zijkant een symbolenreeks. Waarschijnlijk wist je dit al wel, maar heb je er nog nooit goed naar gekeken. Aan de hand van een voorbeeld leggen we aan je uit wat de onderdelen in de reeks betekenen:
195/55 R16 91H
- 195: 195 staat voor de breedte van de band in millimeters. Deze breedte kan variëren van 125 mm t/m 335 mm. In het bovenstaande voorbeeld is de band 195 millimeter breed.
- 55: 55 gaat over de verhouding tussen de bandbreedte en de bandhoogte. In dit voorbeeld is de verhouding 55%. Dat wil zeggen dat de hoogte van de band 55% van 195 millimeter is, namelijk 10,725 millimeter.
- R: de R staat voor radiaalband en dit is tegenwoordig eigenlijk vrijwel altijd het geval. We maken het in dit artikel niet te technisch, maar het komt erop neer dat deze radiaalband veel voordelen heeft ten opzichte van zijn voorganger: de diagonaalband.
- 16: 16 staat voor het aantal inches van de velg die in de band past. In dit voorbeeld gaat het om een 16 inch velg.
- 91: dit onderdeel van de symbolenreeks staat voor de Load Index. Bij het getal 91 hoort een maximaal gewicht dat de band kan dragen. Het maximale gewicht dat hoort bij 91 is 615 kilogram.
- H: de H wordt gekoppeld aan de maximumsnelheid die met een band gereden mag worden. Bij een H hoort een maximum snelheid van 210 kilometer per uur.
Wil je zeker weten dat de nieuwe band goed gaat passen? Kijk dan naar de reeks op jouw huidige band! Koop je een band met een andere inch maat? Dan past de band niet om je velg. Koop je een bredere band dan dat je nu hebt? Ook dat gaat niet passen.
Weet je niet zeker wat je doet? Win dan advies in bij de winkel waar je de band wilt gaan kopen of bij de garagist waar je komt voor onderhoud.
Heb je zelf invloed op de levensduur van je banden?
Niemand wil onnodig geld uitgeven aan zijn autobanden. Stel je jezelf de bovenstaande vraag? Dan ben je dus zeker niet de enige. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de levensduur van je banden, waaronder:
- Jouw rijstijl: trek je hard op en rem je vaak hard af? Dan is het tijd om jouw rijstijl te veranderen. Beide hebben, net als veel te hard rijden en rijden op daarvoor onbedoelde ondergronden, een negatieve invloed op de levensduur van jouw banden.
- Bandenspanning: controleer jij de spanning van jouw banden nooit? Dan raden we je aan om dat vanaf nu wel periodiek te gaan doen! Als je er altijd voor zorgt dat jouw banden de juiste spanning hebben, gaan ze namelijk langer mee. Meer informatie over de juiste bandenspanning lees je in de handleiding van jouw auto.
- De manier van opbergen: wissel jij ieder seizoen van band? Zorg er dan voor dat je ze op de juiste wijze opslaat. Bewaar ze in een koele, droge en schone ruimte, het liefst niet op de grond, maar in een bandenstelling. Verkeerd opslaan kan ertoe leiden dat jouw banden minder lang meegaan.
Bronnen:
https://www.autodoc.nl/banden
https://www.michelin.nl/auto/tips-en-adviezen/advies-auto/waarom-zijn-autobanden-belangrijk