Met de opkomst van elektrische auto’s is er ook een groeiende behoefte aan oplaadmogelijkheden. Inmiddels zijn de meeste grote benzinestations langs de snelwegen, uitgebreid met een oplaadstation. Dat is ideaal, als je onderweg bent. Bedrijven die elektrische auto gebruiken hebben vaak ook een laadmogelijkheid. Maar een laadpaal voor thuis is het meest ideaal. Hoe werkt dit?
Controleer de mogelijkheid
Een laadpaal thuis aansluiten is ideaal, omdat je normaliter je auto daar ‘s nachts hebt staan. Zo kan de auto iedere nacht worden opgeladen. Controleer voor aanschaf eerst waar de laadpaal moet komen te staan. En of je situatie wel is ingericht op een eigen laadpaal.In principe mag je als particulier altijd een laadpaal op je eigen terrein plaatsen. Maar past je auto ook op je eigen terrein? Veroorzaak je geen hinder voor de buren?
Wel/geen subsidie van de gemeente
Vanuit overheid wordt elektrisch rijden volop gestimuleerd. Daarom zijn er voordelen op allerlei gebied rondom elektrische auto’s. De Europese Unie is bijvoorbeeld actief met allerlei subsidie projecten. Veel gemeenten subsidiëren daarom oplaadmogelijkheden. Echter heeft iedere gemeente weer andere eisen en subsidiebedragen. Wat de subsidie ten goede komt is de openbare bestemming. Als jouw laadpaal ook door anderen mag worden gebruikt, levert dit meer subsidie op.
Laadpaal aansluiten door installateur
Het is absoluut aan te bevelen om de laadpaal te laten installeren door een erkend installateur. De stroomspanning kan namelijk elektrocutiegevaar opleveren. Er wordt door een installateur een extra groep in de meterkast gemaakt. Hiermee loop je veel minder risico op problemen met overbelasting en dergelijke. En de kabels worden netjes weggewerkt. Daarnaast kan je installateur een aparte verbruiksmeter plaatsen.
Stroomverbruik bijhouden
Want het is aan te raden om je stroomverbruik bij te houden. Ten eerste weet je dan wat je jaarlijks kwijt bent aan energie voor je auto. Je energieleverancier geeft over het algemeen het totale verbruik van al je apparaten aan. Met een aparte stroommeter weet je precies wat het opladen van je elektrische auto kost. Wanneer je de laadpaal ook ter beschikking stelt aan anderen, kun je de kosten berekenen a.h.v. het verbruik. Rijdt je een auto van de zaak, dan kan het zijn dat je werkgever het stroomverbruik wilt vergoeden.
Zakelijke auto – overleg met je werkgever
In het geval van een zakelijke auto, is overleg met je werkgever raadzaam. Ben je eigen ondernemer, overleg dan met je boekhouder. Want een elektrische auto verbruikt elektriciteit. En net als brandstof bij een reguliere auto, is de elektriciteit in veel gevallen aftrekbaar. Althans gebaseerd op het aantal zakelijke kilometers. Werkgevers die een elektrische auto ter beschikking stellen, vergoeden vaak de stroomkosten.
Openbare parkeerplaats
Zoals gezegd kun je je laadpaal openbaar beschikbaar stellen. Houd er dan rekening mee dat je zelf wellicht niet je auto kunt opladen, wanneer het jou uitkomt. Het aantal openbare laadpalen in Nederland nemen toe, maar als jij de eerste in de straat bent, dan kan er ook een buurman gebruik van maken. Voordeel is wel dat je meestal meer subsidie ontvangt en je kunt geld vragen voor een laadbeurt.
Een laadpaal aan huis, is ideaal voor gebruikers van elektrische auto’s. De overheid kan subsidie verstrekken voor de aanschaf ervan. Houd vervolgens je stroomverbruik bij zodat je administratie klopt. Openbaar beschikbaar maken van je laadpaal is voordeliger, maar niet altijd even handig voor jezelf.