Met de komst van elektrische auto’s, ontstond al snel een nieuw business model: de laadpas. De laadpas speelt een cruciale rol in het opladen van een elektrische auto en daarom schoten de laadpaalaanbieders uit de grond. Met zoveel keuze kan het een behoorlijke uitdaging zijn om de juiste laadpas te kiezen. We leggen uit wat een laadpas is en vertellen je waar je op moet letten, zodat jij de laadpas kunt kiezen die bij jou past.
Wat is een laadpas?
Net als conventionele auto’s hebben elektrische auto’s ‘brandstof’ nodig om te kunnen rijden. Waar je met een conventionele auto benzine, diesel of lpg tankt bij een tankstation, laad je een elektrische auto op bij een laadpunt. Een laadpas is het toegangs- en betaalmiddel waarmee eigenaren van elektrische voertuigen publieke laadpunten kunnen gebruiken.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een laadpas?
Laadpasaanbieders zijn er inmiddels in overvloed. Net zoals bij tankstations zijn de tarieven van laden niet overal gelijk. Waar moet je op letten bij het kiezen van een laadpas? Wij zetten het voor je op een rij.
Dekking en kosten
Kosten
Sommige laadaanbieders bieden een maandabonnement aan, terwijl andere aanbieders geen vaste maandelijkse kosten in rekening brengen, maar in plaats daarvan een gratis pas verstrekken en een starttarief per laadsessie rekenen. Tegelijkertijd zijn de laadtarieven per aanbieder verschillend.
Laad jij veel in het buitenland? Bij het gebruik van laadpunten buiten het netwerk van je laadpasaanbieder kunnen er extra kosten van toepassing zijn.
Dekking
Hoewel je tegenwoordig met vrijwel iedere laadpas bij een groot aantal oplaadpunten in binnen- en buitenland terechtkunt, adviseren we om van tevoren goed te kijken naar de dekking van de verschillende aanbieders.
Laad je regelmatig in het buitenland? Dan is het extra belangrijk om naar de dekking te kijken. In het buitenland is de laadpaaldichtheid nog niet zo hoog als in Nederland.
Welke soort abonnement en welke dekking zijn het beste?
Welk soort abonnement en welke dekking voor jou de beste keuze zijn, hangt af van jouw laadgedrag. Zet daarom op een rij hoe je verwacht te gaan laden en maak een berekening op papier of in Excel.
Je kunt onder andere kijken naar:
- De maandelijkse kosten van de laadpas
- De starttarieven per laadsessie
- De kwh-prijs voor laden
- De kwh-prijs voor snelladen
- Het aantal laadpunten in het buitenland
- De kosten van het aanvragen van de laadpas
Gebruiksgemak en overige zaken
Naast de dekking en het kostenplaatje spelen ook andere zaken een rol bij het kiezen van een laadpas:
- De meeste aanbieders werken via een fysieke pas, tag of druppel, terwijl andere werken met een digitale ‘laadpas’ via hun app. Kies voor de methode die je het handigst vindt.
- De meeste laadpassen geven in hun app of op hun online platform inzicht in de jouw laadgedrag en de gemaakte kosten. Dit inzicht kan je gebruiken om efficiënter te laden en kosten te besparen.
- Ben jij een zakelijke rijder? Dan is inzicht in jouw kosten waarschijnlijk van groot belang. Kies daarom voor een aanbieder die je dit inzicht verschaft. Weten wat je precies nodig hebt? Informatie over tankpassen vind je op Onderneming.nl.
- Sommige aanbieders bieden extra services aan, bijvoorbeeld voor parkeren, het reserveren van laadpunten of voor pechhulp.
- Vind je duurzaamheid belangrijk? Kies dan voor een aanbieder die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Er zijn aanbieders die groene stroom garanderen en/of duurzame laadpassen verstrekken.
- Vind je het belangrijk dat je snel en goed geholpen wordt in het geval dat je vragen hebt? Dan is een goede klantenservice van groot belang. Kijk daarom van tevoren goed naar de bereikbaarheid van de klantenservice.
Extra tips bij het maken van je de juiste keuze
Tenslotte hebben we nog een aantal tips voor je op een rij gezet om het kiezen van de juiste laadpas makkelijker te maken:
- Het kan verleidelijk zijn om alleen naar prijs te kijken. Echter, staar je daarop niet blind. Breng duidelijk in kaart wat jouw wensen zijn, zodat je de laadpas uitkiest die écht bij jou past.
- Op het internet vind je allerlei laadpaalvergelijkers. In zo’n vergelijker worden de kosten en de voorwaarden van alle laadpaalaanbieders uiteengezet.
- Kijk ook naar reviews, zodat je weet hoe anderen een aanbieder ervaren.
- Twijfel je tussen verschillende aanbieders? Omdat de meeste aanbieders een gratis laadpas zonder abonnement aanbieden, kun je natuurlijk ook verschillende aanbieders eerst een tijdje proberen.