Wil je als zelfstandig ondernemer een (elektrische) auto leasen, dan denk je in eerste instantie waarschijnlijk aan zakelijk elektrisch leasen. Toch is zakelijk leasen niet in elke situatie voordeliger dan privé leasen. We leggen uit wat het verschil is en welke variant in jouw situatie de voorkeur geniet.
De kosten van zakelijk leasen
Wie een eigen bedrijf runt, kan kiezen voor zakelijk leasen. Het voornaamste voordeel van zakelijk leasen is dat je alle kosten met betrekking tot je zakelijke leaseauto mag aftrekken van de winst Dit zijn namelijk bedrijfskosten. Bovendien kun je de BTW verrekenen.
Echter, wie zijn (elektrische) auto ook (meer dan 500 kilometer per jaar) privé wil rijden, betaalt privé wel bijtelling. Bijtelling leidt, ondanks dat de bijtelling voor elektrische auto’s (nog steeds) lager is dan de bijtelling voor auto’s met brandstofmotor, tot een flinke extra kostenpost. Met een bijtellingscalculator, die vindbaar zijn op het internet, kun je precies uitrekenen hoeveel dat je privé gaat kosten.
De totale kosten van zakelijk leasen bestaan, als je de auto ook privé wilt rijden, uit de maandelijkse kosten van de lease (zakelijk), eventueel ook de kosten van wegenbelasting, verzekering, onderhoud en reparatie (zakelijk, soms inbegrepen in de leaseprijs), de kosten van brandstof of elektriciteit (zakelijk) en de bijtelling (privé).
De kosten van privé leasen
Kies je ervoor om privé te leasen? Dan mag je de kosten van je auto niet zakelijk opvoeren. Je kunt die kosten dus niet verrekenen met je winst. Ook kun je geen BTW verrekenen.
Echter, daar staat tegenover dat je niet te maken krijgt met bijtelling. Bovendien mag je wel (onbelast) kilometervergoeding in rekening brengen bij je bedrijf voor de kilometers die je zakelijk met die auto gemaakt hebt. Het bedrijf kan die zakelijke kilometers weer opgeven als kostenpost. Op dit moment is dat 19 cent per kilometer, in 2023 wordt dat 21 cent per kilometer en in 2024 zelfs 23 cent per kilometer.
De totale kosten van prive leasen bestaan uit de maandelijkse kosten van de lease (privé), eventueel ook de kosten van wegenbelasting, verzekering, onderhoud en reparatie (privé, meestal inbegrepen in de leaseprijs), de kosten van brandstof of elektriciteit (privé) minus de kilometervergoeding (privé) plus de kilometervergoeding (zakelijk).
Wat is voordeliger?
Dat hangt af van je situatie. Rij je niet privé en betaal je geen bijtelling? Dan is het meestal voordeliger om zakelijk te leasen. Echter, wil je de auto ook privé rijden? Dan is het afhankelijk van de leasebedragen, het aantal kilometers dat jij rijdt en de onderhoudskosten. Het is daarom verstandig om van te voren goed uit te zoeken wat voor jou het meest interessant is. Dat kan in Excel door verschillende scenario’s uit te werken. Vind je dat lastig? Laat je dan goed adviseren.
Wat is verstandiger?
Er zijn meer redenen die jouw keuze kunnen beïnvloeden. Ben jij eigenaar van een BV? Dan ben je, in de basis dan, privé niet aansprakelijk voor de maandelijkse kosten van het zakelijke leasecontract. Dat kan een overweging zijn om zakelijk te leasen. Bovendien kan een leasecontract dat privé is afgesloten van (grotere) impact zijn op bijvoorbeeld de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. Het is daarom verstandig om ook deze zaken mee te laten wegen in je beslissing. Kom je er zelf niet uit? Laat je dan goed adviseren.