De nachtmerrie van veel elektrische auto eigenaren: een lege accu. Stil komen te staan langs de kant van de snelweg wil je koste wat het kost voorkomen. Heb jij thuis de mogelijkheid om een thuislader te laten plaatsen? Dan is dat een logische investering als jij je elektrische auto dag in, dag uit gebruikt. Immers, je hebt dan altijd een laadpaal tot je beschikking. Wil jij ook een laadpaal thuis? Dan dien je te onderzoeken welke laadpaal past bij jouw woonomstandigheden, auto en wensen. Je bent vast al allerlei termen en afkortingen tegengekomen, zoals een 16A versus 32A-aansluiting en 3-fasen laden. In dit artikel zetten we een aantal zaken op een rij.
Heb je geen ruimte voor een vaste laadpaal? Er zijn ook mobiele laders! Zo’n mobiele lader kun je in een normaal stopcontact pluggen. Houd er wel rekening mee dat laden met een mobiele lader minder snel gaat en dat je minder grip hebt op overbelasting.
1-fase vs. 3-fasen laadpalen
Laadpalen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Je kunt kiezen voor een 1-fase of een 3-fasen aansluiting. De optie die voor jou geschikt is, is onder andere afhankelijk van de manier waarop jouw woning is aangesloten op het stroomnetwerk, jouw elektrische auto en jouw voorkeuren. Met een 3-fasen lader kun je sneller opladen, maar niet iedere auto ondersteunt het. Wil je hier meer over weten? Een aanbieder kan je hierover adviseren.
Ampère
Ampère gaat over de stroomsterkte: hoger hoger het aantal ampère hoe sneller je auto oplaadt. Je kunt kiezen uit 16A en 32A. Wil je hier meer over weten? Een aanbieder kan je hierover adviseren.
Load Balancing
Om te voorkomen dat andere apparaten in jouw huishouden lijden onder het gebruik van de laadpaal kun je gebruikmaken van Load Balancing. Er zijn twee soorten Load Balancing:
- Manual Load Balacacing: Bij Manual Load Balancing pas je via de Wallbox, laadpaal of via een speciale app op je telefoon handmatig het verbruik van je laadpaal aan. Staan op hetzelfde moment de wasmachine, pc, vaatwasser én de oven aan? Dan kun je met één druk op de knop de oplaadsnelheid van je thuislader aanpassen.
- Dynamic Load Balancing of Smart Charging: Kies je voor Dynamic Load Balacing of Smart Charging? Dit innovatieve systeem meet iedere moment hoeveel stroom er wordt gebruikt en grijpt in als de hoeveelheid kritiek wordt. Dit doet het systeem niet door plots te stoppen, maar door tijdelijk minder stroom aan de auto te leveren.
Wil je meer over Load Balancing? Een aanbieder kan je hierover adviseren.
Laadpaal beveiligen vs. Plug & Charge
Om te voorkomen dat iedereen er zomaar met je stroom vandoor gaat, zijn er bepaalde systemen ontwikkeld, zoals RFID (laadpassensysteem), de sleutelschakelaar (beveiliging met een sleuel) en laden met een afstandsbediening (laden alleen met behulp van een afstandbediening). Tegenover deze beveiligde methodes staat Plug & Charge. Je hoeft je laadkabel alleen in te pluggen om het laden te starten.
Wandbevestiging vs. laadpaal
Wie de juiste lader gevonden heeft, kan in de meeste gevallen kiezen voor een lader aan de wand of een laadpaal. De keuze is vooral afhankelijk van jouw woonsituatie.