Als je denkt aan het leasen van een elektrische auto, denk je misschien meteen aan een gloednieuw model dat nog nieuw ruikt. Maar wist je dat je ook een tweedehands elektrische auto kunt leasen? In dit artikel leggen we uit wat daar de voordelen (en nadelen) van zijn.
Wat is het voordeel van een tweedehands elektrische auto?
Het grootste voordeel? De prijs natuurlijk. Een tweedehands elektrische auto is goedkoper dan een vergelijkbare nieuwe. Dat betekent dus ook dat de maandelijkse leasekosten lager zijn. Je rijdt elektrisch, maar dan met meer geld over voor andere dingen.
Meer informatie over occasion lease vind je op de site van Dutch Lease.
Hebben oudere elektrische auto’s wel alle moderne snufjes?
Ja, zeker. De meeste gebruikte elektrische auto’s zijn nog vrij jong: vaak maar twee tot vier jaar oud. Je hebt dus vaak gewoon nog een auto met navigatie, stoelverwarming, rijhulpsystemen en zelfs snelladen. Alles wat je van een moderne auto mag verwachten.
Let er wel op dat niet elk model alles heeft. Dus kijk goed wat je belangrijk vindt. Wil je bijvoorbeeld een groot actieradius of kunnen snelladen? Dan kun je daar gericht naar zoeken.
Hoe snel kun je in een tweedehands EV rijden?
Tweedehands elektrische auto’s zijn meestal direct beschikbaar. Ze staan al klaar bij de leasemaatschappij of garage. Dat is handig als je snel een auto nodig hebt. Bij nieuwe modellen moet je soms maanden wachten, zeker bij populaire merken.
Wat zijn de nadelen?
Een gebruikte elektrische auto heeft meestal een iets kleinere actieradius dan de nieuwste modellen. De batterij is al een paar jaar oud en daardoor kan de maximale afstand iets lager liggen. Ook zijn sommige tweedehands EV’s niet geschikt voor snelladen. En: je hebt minder invloed op kleur of opties. Je kiest uit wat er is – dus je kunt niet alles zelf samenstellen, zoals bij een nieuwe auto.
Hoe zit het met de bijtelling?
Als je een elektrische auto zakelijk leaset en (meer dan 500 kilometer per jaar) privé rijdt, betaal je bijtelling. Hoe hoog de bijtelling is, hangt af van het jaar waarin de auto voor het eerst op kenteken is gezet. Dat bijtellingspercentage blijft vervolgens 60 maanden geldig, ook als jij de auto pas later gaat leasen. De termijn gaat in op de eerste dag van de maand na de datum van eerste toelating. Na die 60 maanden ga je automatisch het bijtellingspercentage betalen dat op dat moment geldt.
Hoe draagt dit bij aan duurzaamheid?
Door een elektrische auto een tweede leven te geven, zorg je ervoor dat er minder nieuwe auto’s geproduceerd hoeven worden. Dat bespaart grondstoffen, energie en uitstoot.