In 2040 zullen alle auto’s die je op de Britse wegen tegenkomt van een elektrische aandrijving voorzien zijn. Dat is het besluit dat de overheid heeft genomen. Stapsgewijs moeten diesel- en benzinemotoren uit het straatbeeld worden gebannen de komende jaren. Dit past bij het beleid dat zowel in andere landen als bij fabrikanten wordt gevoerd.
Niet helemaal
Hoewel dit plan dus het einde van brandstofauto’s lijkt te betekenen is dit niet helemaal het geval. In de plannen is opgenomen dat in 2040 alle auto’s volledig elektrisch of hybride zijn. Er is dus nog wel een kleine ruimte voor brandstof opgenomen. Auto’s die geen enkele vorm van elektriciteit benutten zijn echter tegen die tijd niet langer toegestaan. Dit plan is onderdeel van het schoneluchtbeleid van de Britse regering.
Drie miljard
Hoewel het voornemen een mooi plan lijkt, komt het ook met een kostenplaatje. De overheid zal de komende jaren zo’n driemiljard pond aan kosten moeten maken om de doelen te bereiken. Dit heeft onder andere te maken met het veranderen van de infrastructuur en het aanleggen van een oplaadnetwerk. Door de plannen door te voeren denkt men echter het aantal vroegtijdig overledenen met 40.000 te kunnen terugdringen. Deze worden gelinkt aan luchtvervuiling. Andere zaken die aangepakt moeten worden zijn bijvoorbeeld het herprogrammeren van verkeerslichten en eht verwijderen van drempels op de wegen om de uitstoot terug te dringen.
Plan verder uitwerken
Hoewel de doelen helder zijn geformuleerd, is de weg ernaartoe nog enigszins onduidelijk. Zo is bijvoorbeeld niet in de plannen opgenomen hoe de dieselauto’s moeten worden verbannen, alleen dat ze moeten worden verbannen. Over dit soort zaken moet de komende tijd door de ministers en kamerleden van het koninkrijk worden gedebatteerd. Zo is bijvoorbeeld een verbod op dit moment niet aantrekkelijk, simpelweg omdat er nog onvoldoende elektrische voertuigen in het land zijn te vinden. Dit is dus geen optie.