Nu vrijwel alle grote autofabrikanten hebben aangekondigd meerdere elektrische modellen te zullen gaan produceren zijn nieuwe stappen nodig om de concurrentie voor te blijven. In dat licht doet Daimler een opvallende aankondiging. Het bedrijf gaat de organisatie volledig opnieuw inrichten. Daarbij komt elektrisch rijden volledig centraal te staan in alle geledingen.
Aparte afdelingen
Daimler zal als eerste de verschillende afdelingen binnen het bedrijf van elkaar loskoppelen. Dat betekent dat de autotak als afzonderlijk deel verder gaat en de truckafdeling als afzonderlijk onderdeel verder gaat. Zo kan voor beide afdelingen apart de juiste strategie worden gevonden. Daimler is de eerste grote fabrikant die op deze wijze te werk gaat. Zowel het elektrisch rijden als de kunstmatige intelligentie in voertuigen vraagt een nieuwe aanpak.
Honderdmiljoen
Om de reorganisatie te kunnen doorvoeren heet Daimler een bedrag van honderdmiljoen euro uitgetrokken. het moederbedrijf van bijvoorbeeld Mercedes-Benz gaat daarmee twee aparte bedrijven oprichten. De ene voor auto’s en busjes, de andere voor vrachtwagens en ander groot vervoer. Hiermee kan sneller worden gereageerd op bijvoorbeeld ontwikkelingen op batterijgebied of met betrekking tot autodelen. Daimler wil hierbij in alle gevallen op de eerste rij zitten. De voornaamste reden om dit te doen is de huidige onvoorspelbare tijd. Volgens topmensen binnen het bedrijf kan niemand exact zeggen hoe de autobranche er over tien of vijftien jaar uitziet.
Aandeelhouders
Voor het plan uitgevoerd kan worden moet het eerst door de aandeelhouders worden goedgekeurd. Dit kan nog wel enige tijd kosten. Daimler houdt er vooralsnog rekening mee dat het pas in 2019 de reorganisatie kan gaan doorvoeren. Concurrenten geven echter wel al aan dat zij inzien dat het idee van de Duitse fabrikant weleens het businessmodel van de toekomst kan zijn voor de autoindustrie. Waar massaproductie altijd voorop stond worden kleinere onderdelen nu belangrijker. Ook Fiat Chrystler en Volkswagen Group zouden vergelijkbare ideeën hebben met betrekking tot reorganisaties.