Op het gebied van elektrische mobiliteit staat Nederland internationaal gezien in de top 5. Misschien stijgen we zelfs nog verder, want het aantal verkocht (plug-in) hybrides en geheel elektrische voertuigen neemt gestaag toe. In juli 2020 hebben we het bijvoorbeeld al over ruim 16 procent van de totale autoverkopen. Door het toenemende aantal elektrische voertuigen is er ook een groeiende behoefte aan oplaadmogelijkheden. Een laadpaal thuis is een populaire manier van het opladen van je EV. In dit artikel lees je meer over de voordelen van een laadpaal thuis.
De voordelen van thuis een laadpaal
Ons land telt op dit moment ongeveer 60.000 (semi-)publieke laadpunten en ruim 1.300 snellaadpunten. Ze zijn bijvoorbeeld geplaatst bij de grote benzinestations langs de snelweg, bij supermarkten en bij bedrijven die zelf ook elektrische auto’s gebruiken. Echter, waarschijnlijk is de meest ideale oplossing voor jou dat je een thuis een laadpaal hebt. Een laadpaal thuis komt dan ook het meest voor. Er zijn naar schatting al meer dan 160.000 private laadpunten in Nederland, bijvoorbeeld in de garage of op de oprit van de auto-eigenaar. Hier kun je je elektrische auto ’s nachts veilig opladen, zodat deze ’s ochtends weer met een volle accu klaar staat voor gebruik.
Een aantal voordelen van een laadpaal thuis:
- Je hoeft niet te wachten bij de openbare laadpunten of te zoeken naar een laadpunt dat vrij is. Een eigen laadpaal geeft je meer vrijheid en bespaart je tijd en gedoe.
- Je laadt tegen het laagste tarief, namelijk het normale tarief van thuis.
- Je kunt je gasten laten laden op jouw laadstation.
- Met een slimme lader heb je inzicht in het verbruik en kun je alles eenvoudig exporteren en declareren bij je werkgever of onderneming.
Tip: Ben je niet thuis, maar wil je toch de batterij van je auto opladen? In dit overzicht met laadpalen in Nederland vind je altijd de dichtstbijzijnde.
Kan iedereen zomaar thuis een laadpaal plaatsen?
Heb je een elektrische auto of wil je er een particulier of zakelijk gaan rijden? Wil je graag het gemak van een laadpaal thuis? Bekijk dan eerst goed waar de laadpaal geplaatst zou kunnen worden. Is de situatie wel ingericht op een eigen laadpaal? Als particulier mag je in principe altijd een laadpaal op eigen terrein plaatsen, maar kun je je auto daar wel parkeren? En ondervinden je buren er geen hinder van? Het is belangrijk om van te voren na te gaan of het mogelijk om een laadpaal te plaatsen.
Zijn er subsidiemogelijkheden?
De overheid heeft de intentie klimaatveranderingen te stoppen of zoveel mogelijk te beperken. Om doelen te bereiken wordt onder andere elektrisch rijden gestimuleerd. In het verleden regelden gemeenten op eigen initiatief subsidies en tegemoetkomingen voor het plaatsen van een laadpaal thuis. Echter, dit is nu niet meer het geval. Er wordt namelijk vol ingezet op het plaatsen van openbare laadpalen. Helaas hebben deze als nadeel dat ze niet altijd beschikbaar zijn, omdat er mogelijk meerdere auto’s opgeladen kunnen worden, en dat de kosten hoger zijn dan bij het opladen thuis.
Laadpaal plaatsen door een erkende installateur
Heb je de mogelijkheid thuis een laadpaal te plaatsen? Laat dit dan altijd doen door een erkende installateur! Het is namelijk heel technisch werk. Het gaat bijvoorbeeld om een behoorlijke stroomspanning en als je verkeerd te werk gaat, kan er kortsluiting ontstaan.
Een installateur plaatst een extra groep in de meterkast om overbelasting door de laadpaal te voorkomen en werkt de bedrading netjes weg. Eventueel kan er een aparte ‘slimme’ verbruiksmeter geplaatst worden. Zoals hierboven bij de voordelen al werd aangegeven, weet je dan precies hoeveel het opladen van een elektrische auto je kost. Handig als je bijvoorbeeld een zakelijke auto rijdt of als je werkgever of onderneming het stroomverbruik vergoedt.