Bij krachtige auto’s met veel trekvermogen denk je waarschijnlijk aan een ronkende benzine- of dieselmotor. Gelukkig komen er meer elektrische auto’s op de markt die qua trekgewicht niet onderdoen voor de ‘normale’ auto. Er zijn zelfs modellen met extra power, waarmee je met gemak meer dan 2.000 kilo met je meetrekt. Benieuwd naar deze elektrische trekpaarden? Lees dan verder.
Kia EV9: 2.500 kilo
Een van de meest indrukwekkende elektrische modellen is de Kia EV9. De Dual Motor AWD-uitvoeringen met 384 pk hebben een trekvermogen van maar liefst 2.500 kilo! Met de enorme trekkracht en een actieradius tot 563 kilometer zonder aanhanger (WLTP) kun je met deze SUV vol vertrouwen op reis.
Ook fijn om te weten: het ruime en luxe interieur zorgt voor een comfortabele reiservaring. Onderweg opladen gaat bij de snellader supersnel dankzij de 800V-techniek.
BMW iX: 2.500 kilo
Deze elektrische SUV van BMW is ideaal voor reizen met een aanhanger of caravan. Naast het trekgewicht van 2.500 kilo heeft deze auto namelijk een actieradius van tot wel 701 kilometer zonder aanhanger (WLTP).
De iX heeft een vermogen van maar liefst 400 kW (544 pk). Zelfs met een grote caravan zit je met de BMW iX binnen 10 seconden op 100 km/h: dat is lekker doorrijden!
Ook de iX laad efficiënt op. In minder dan 40 minuten laad je je auto 10 tot 80% op.
Let wel op: bij sommige autoverzekeraars gelden speciale regels als het gaat om het verzekeren van auto’s met veel pk’s. Zo verzekeren sommige aanbieders alleen auto’s met een maximum van pk’s (bijvoorbeeld 400 pk) en moet je daarbij ook tussen de 28 en 70 jaar (dus geen beginnend bestuurder) zijn.
Audi Q6 e-tron quattro: 2.400 kilo
In tegenstelling tot de andere SUV’s die we in dit artikel benoemen, is de Q6 een maatje kleiner. Toch doet ‘ie, met een trekvermogen van 2.400 kilo, niet onder voor de grote wagens! Zonder aanhanger heeft dit elektrische voertuig een actieradius van ongeveer 641 kilometer.
Het opladen van de Audi Q6 gaat supersnel: bij HPC-laadpalen laad je binnen 10 minuten weer 255 kilometer erbij! Het kost zo’n 20 minuten om van 10 naar 80% te laden.
Kiezen voor een elektrische auto
Heb je op dit moment een elektrische auto? Dan ben je waarschijnlijk al overtuigd. Echter kunnen twijfelaars struikelen over de kosten die in het begin bij de aanschaf komen kijken. De aanschaf is namelijk vaak wat duurder en ook een autoverzekering afsluiten kan prijziger zijn dan bij soortgelijke diesel- of benzineauto’s. In sommige gevallen wil de verzekeraar je auto misschien niet verzekeren: dit is afhankelijk van je leeftijd, en het vermogen van het elektrische voertuig).
Daar staat tegenover dat het gebruik van een EV voordeliger kan zijn, zeker als je een goedkope (of eigen) laadpaal kunt vinden en zelfopgewekt stroom kunt gebruiken, en dat veel mensen het rijden als erg comfortabel ervaren. Daarnaast doen de bovenstaande modellen qua trekvermogen niet onder voor veel diesel en benzine modellen. Je kunt er dus comfortabel mee op reis, zelfs met een zware caravan of aanhanger erachter.