Een 19-jarige Indiase jongen heeft een eigen elektrische auto gebouwd. Daarvoor gebruikte hij voornamelijk afvalproducten. Met het beperkte budget dat bestond uit niet meer dan het spaargeld dat hij in 19 jaar had opgebouwd is het hem gelukt om de auto te ontwikkelen. De jongen had geen enkele achtergrond of studie in de autotechniek om op te bouwen.
Pijpen en emmers
In de auto zijn vrijwel uitsluitend onderdelen terug te vinden die van de vuilstortplaats afkomstig zijn. Zo maakte hij bijvoorbeeld gebruik van kapotte emmers om als stoelen te fungeren. Het onderstel werd gemaakt van een kapot vat dat hij op de vuilhoop vond. Verder was er vooral veel ijzer nodig om zijn auto complet te maken. IJzeren pijpen waren bijvoorbeeld nodig voor verschillende onderdelen.
Rijdend voertuig
Dat de auto in elkaar te zetten is één ding. Dat de jongen zich momenteel echter ook in de auto verplaatst mag enigszins bijzonder worden genoemd. De 19-jarige rijdt in zijn voertuig, die Hirkani heet, door de straten van de stad Nagpur. Deze plaats ligt in het noorden van India. Ook reed hij van Nagpur naar Amravati, de volgende grote stad in het land. Daar deed hij 4 uur en 20 minuten over. De auto haalt een maximumsnelheid van vijftig kilometer per uur. Daarmee kan de zelfontwikkelde batterij vier uur dienst doen, wat dus neerkomt op een actieradius van 200 kilometer. De auto is ook 200 kilogram zwaar.
Niet nieuw
Het is opvallend genoeg niet de eerste keer dat de jongen in het nieuws komt. Het lukte hem al eerder om afval een nieuw leven te geven. Vijf jaar geleden, toen hij 14 jaar oud was, deed hij immers al eens iets vergelijkbaars. Destijds ontwikkelde hij een oplader voor een mobiele telefoon. Daarvoor gebruikte hij een afgedankte fiets. Dat hij de auto herlaadbaar wist te maken is dus niet vreemd gezien zijn achtergrond.