Taxipaltform Lyft maakt snel werk van de ontwikkeling van autonoom opererende voertuigen. Het bedrijf sluit de ene na de andere strategische partnerschap om dit doel snel te verwezenlijken. Een samenwerking met zelfrijdende voertuigen startup nuTonomy Tuesday is de volgende in deze reeks. De bedrijven willen al dit najaar in steden producten gaan aanbieden.
Onderzoeksuitwisseling
Lyft, een grote speler in de carsharingbranche, gaat vooral op het gebied van onderzoek met de startup samenwerken. Daaruit moeten de eerste zelfrijdende diensten komen die in het najaar van 2017 in de Amerikaanse stad Boston actief moeten worden. Lyft biedt dan de taxidienst, nuTonomy Tuesday de voertuigen. Men wil vooral weten hoe de passagiers de zelfrijdende voertuigen ervaren. Met die informatie moeten snel duizenden auto’s op de markt worden gebracht.
Snelle groei
De reden waaro Lyft nu inzet op zelfrijdende auto’s is dat het de groei voor wil zijn. Op dit moment kan slechts een kwart procent geheel autonoom rijden. Binnen enkele decennia is tachtig procent van de auto’s geheel autonoom. Om die reden heeft Lyft ook al samenwerkingen met General Motors en Google’s dochteronderneming Waymo gesloten. Met deze bedrijven zijn echter nog geen concrete afspraken over het leveren van zelfrijdende auto’s gemaakt. NuTonomy Tuesday heeft die primeur. De auto die gebruikt gaat worden is de Renault Zero, een kleine auto die al volledig elektrisch is.
Netwerk
In de eerste plaats moeten de zelfrijdende auto’s worden gekoppeld aan het netwerk van Lyft. Gebruikers van de dienst moeten de voertuigen kunnen oproepen. Bovendien moeten passagiers alle mogelijke informatie kunnen opvragen over de auto’s. De eerste tijd zal een werknemer meerijden. Dit is nodig voor het geval er calamiteiten met het voertuig ontstaan. De werknemer kan dan de besturing overnemen van de software. De informatie over zelfrijdende auto’s die nuTonomy Tuesday nu heeft, heeft het verzameld bij tests die het in Singapore heeft uitgevoerd.