Toyota en Mazda hebben het voornemen om in de Verenigde Staten een nieuwe fabriek te bouwen. De productiefaciliteit moet zijn 1,6 miljard dollar gaan kosten. De nieuwe fabriek is onderdeel van de nieuwe strategische alliantie die de twee Japanse autofabrikanten zijn aangegaan. Deze alliantie richt zich op de ontwikkeling van elektrisch rijden.
Aandeel in elkaar
Om de partnerschap te bekrachtigen hebben de beide fabrikanten een aandeel in elkaar genomen. Toyota is nu voor vijf procent eigenaar van Mazda. Toyota was al de op een na grootste autofabrikant ter wereld. mazda, is op zijn beurt nu voor 0,25 procent eigenaar van Toyota. Daarmee is met name de Japanse markt nu grotendeels in handen van deze twee fabrikanten. De partnerschap is echter ook gericht op andere delen van de wereld.
Fabriek in Amerika
De beslissing om een fabriek in de Verenigde Staten is een opvallende. Op dit moment geldt er al een overcapaciteit in de autoindustrie in het land. Desondanks is het binnenhalen van meer autofabricagewerk een speerpunt van de regering van president Trump. De fabriek moet hierin gaan voorzien. Er kunnen bij volledige benutting zo’n 300.000 voertuigen per jaar worden vervaardigd. Dit zou neerkomen op werk voor zo’n vierduizend personen. Over vier jaar moet de faciliteit volledig operationeel zijn. Dan zullen er uitsluitend elektrische auto’s van de band gaan rollen, zowel van Toyota als van Mazda.
Verdere plannen
Naast het bouwen van de fabriek hebben Toyota en Mazda nog meer plannen. Zo gaat men informatie uitwisselen over navigatiesystemen. Ook gaat er worden samengewerkt op het gebied van autonoom rijden. Toyota ging eerder al vergelijkbare deals aan met andere fabrikanten. Zo is het deels eigenaar van Subaru en is er een partnerschap met Suzuki. Volgens experts doet Toyota dit ook om inmening van technologiegiganten uit Japan voor te kunnen blijven. Zij kunnen dan geen kleinere Japanse fabrikant overnemen zonder het pad van de gigant te kruissen.