De BYD Atto 3 is vernieuwd. Niet ingrijpend, eerder heel subtiel, en net genoeg om hem weer even fris in de showroom te zetten. Geen compleet nieuw model, wél een aangescherpte versie van een elektrische SUV die inmiddels aardig wat terrein heeft gewonnen in Nederland. Maar de concurrentie zit niet stil en de Atto 3 moet opboksen tegen onder anderen de Kia EV3 en Skoda Elroq. Dat is een keuse uitdaging. Wat is er aan de BYD Atto 3 verbeterd? We zetten de belangrijkste punten op een rij – van snelladen.
Wat is er veranderd aan de buitenkant van de BYD Atto 3?
De BYD Atto 3 heeft geen grote make-over gekregen, maar wie goed kijkt ziet toch wat duidelijke verschillen. Zo zijn er nieuwe 18-inch velgen en krijgt de elektrische SUV een zwarte D-stijl mee. De nieuwe kleur Cosmos Black voegt wat extra keuzemogelijkheid toe aan het kleurenpalet, naast de bestaande tinten Surfing Blue, Climbing Grey en Skiing White.
In het interieur zien we nu standaard vegan leder in het zwart, met opvallende limegroene stiknaden en koperkleurige accenten rond stuur en middenconsole. Het interieur oogt daardoor net iets volwassener en beter afgestemd op Europese smaak. Geen ingrijpende vernieuwing, maar wel een stap richting meer verfijning.
Sneller DC-laden: merk je daar wat van?
Een van de nuttigste verbeteringen is de DC-laadsnelheid. De vernieuwde Atto 3 kan nu met een snelheid van maximaal 110 kW snelladen. In de praktijk betekent dat: van 10 naar 80 procent laden in zo’n 35 minuten, of van 30 naar 80 procent in 28 minuten. Die laadsnelheid is niet meer dan gemiddeld voor dit segment, maar maakt het rijden van langere ritten tot een stuk beter te doen.
Er zijn meerdere modellen op de markt – denk aan de Volvo EX30 – die daar een stuk sneller mee omgaan. De Atto 3 loopt zoals gezegd dus niet voorop, maar die 110 kW zal voor de meeste gebruikers wél snel genoeg zijn. Aan de reguliere AC-laadpaal thuis of op straat verandert er niets: laden met 11 kW via een 3-fasen aansluiting blijft het maximum, wat in de praktijk neerkomt op zo’n 6,5 uur tot 100 procent.
BYD Atto 3 biedt meer luxe zónder meerprijs
BYD heeft de standaarduitrusting van beide uitvoeringen uitgebreid, zonder de vanafprijs te verhogen. De Comfort-uitvoering krijgt er onder andere een regensensor, stuurwielverwarming, privacy glass en een draadloze telefoonoplader bij. Ook het geluidssysteem is verbeterd met Dirac HD optimalisatie.
De luxere Design-uitvoering doet daar nog een schepje bovenop met stoelventilatie, die vooral bij warm weer welkom is. Al bestaande extra’s zoals de grotere draaibare display, elektrische achterklep en sfeerverlichting blijven behouden. Voor dit prijsniveau biedt de Atto 3 nog steeds veel uitrusting – iets waar BYD vanaf het begin op heeft ingezet.
Bekende techniek: goed of jammer?
Onderhuids blijft alles bij het oude. De elektromotor levert nog steeds 150 kW (204 pk) en 310 Nm. De auto sprint van 0 naar 100 in 7,3 seconden en heeft een topsnelheid van 160 km/h. Daar is weinig mis mee, en dus ook gene reden om daar wat aan te verbeteren. Dat geldt ook voor de Blade Battery van 60,4 kWh. Deze is van het veilige en duurzame LFP-type, en vormt dankzij Cell-to-Body-technologie een stevig onderdeel van de carrosserie.
De WLTP-actieradius blijft 420 kilometer gecombineerd, of 565 kilometer in de stadscyclus. BYD kiest er dus voor om vast te houden aan wat bewezen goed werkt – dat biedt zekerheid, maar het maakt de auto ook wat minder spannend vergeleken met de nieuwste modellen op de markt.
Meer mogelijkheden voor vakantie en dagelijks gebruik
Een nuttige aanpassing is het nieuwe trekgewicht van 750 kilogram. Daarmee kun je nu wél een lichte aanhanger trekken, of een fietsendrager of trekhaakkoffer gebruiken – iets wat bij eerdere versies ontbrak. Vooral voor vakantiegangers of gezinnen met sportieve hobby’s is dit een welkome uitbreiding.
De Design-uitvoering biedt bovendien standaard een Vehicle-to-Load functie van 3,3 kW. Daarmee kun je bijvoorbeeld een elektrische fiets opladen op de camping, of een koelbox, laptop of gereedschap aansluiten. Handig, zeker voor wie vaak op pad is.
Is de BYD Atto 3 nog steeds een slimme keuze?
De vernieuwde BYD Atto 3 is geen schokkend nieuwe auto geworden. Dat was de Atto 3 natuurlijk ook niet bij de marktintroductie. Hij was gewoon een prima, betaalbaar alternatief voor de bekende Europese en Koreaanse elektrische SUV’s. Dat is hij nog steeds, al is de concurrentie de laatste tijd wel een stuk sterker geworden. De auto wordt nu iets completer en comfortabeler, en ook wat praktischer dan voorheen. Of zich blijft hij interessant voor wie een ruime, veilig gebouwde EV zoekt met veel standaarduitrusting en een betrouwbaar rijbereik.
Maar de Kia EV3, Skoda Elroq en Volvo EX30 bieden modernere platforms, snellere laadtijden, een groter dealernetwerk en vaak ook een meer uitgesproken ontwerp. Dat zal het gewoon heel moeilijk maken voor de Atto 3, en de update zal daar waarschijnlijk niet zo heel veel aan veranderen.