Het zou mogelijk zo kunnen zijn dat elektrische auto’s in de nabije toekomst in enkele seconden op te laden zijn. Wetenschappers hebben ontdekt welke techniek hiervoor nodig is. Op de Universiteit van Glasgow werd ontdekt op welke manier het systeem dan in elkaar moet zitten om dit mogelijk te maken.
Tanken
Opvallend genoeg heeft de nieuwe techniek veel weg van het klassieke tanken zoals dat bij brandstofauto’s gebeurt. De batterijen worden met een soort vloeistof gevuld waarin de energie kan worden opgeslagen. Daardoor is het dus ook mogelijk om net zo snel te laden als nu gebeurt met tanken. Omdat een batterij echter veel compacter is dan een tank, is het opladen van de auto binnen enkele seconden al volledig gebeurd.
Waterstof
Een ander voordeel van de nieuwe techniek is dat de opties breder worden. Door de batterij opvulbaar in plaats van oplaadbaar te maken kan er naast de vloeistof bijvoorbeeld ook waterstof in worden geladen. Dit geeft daardoor fabrikanten heel veel mogelijkheden. Bovendien zou daarmee één van de belangrijkste struikelblokken voor nieuwe toetreders worden weggenomen. Veel mensen willen op dit moment niet kopen omdat de batterijtechniek nog onvoldoende is. Zowel op het gebied van actieradius als oplaadtijd wordt dit een probleem gevonden. Dit zou voorgoed voorbij kunnen zijn als deze techniek daadwerkelijk toegepast gaat worden.
Tienvoudig
In de verklaring van de wetenschappers valt te lezen dat de batterij tot wel tien keer zo sterk kan worden. Daardoor kan dus veel langer worden doorgereden na het opladen. Bovendien is de vloeistof nadat de energie eruit onttrokken is opnieuw te gebruiken. Wel is het zo dat op dit moment de oude vloeistof uit de batterij gepompt zou moeten worden voor de nieuwe erin getankt kan worden. Dit hoeft echter volgens de ontdekkers niet te lang te duren. De techniek zou daardoor ook de druk van het elektriciteitsnetwerk kunnen gaan wegnemen omdat er minder geladen hoeft te worden.